«Ανένδοτο» και «ενωτικό» αγώνα για να φύγει το γρηγορότερο δυνατό η «ανίκανη και επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του» κυβέρνηση κήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του.
«Ανένδοτο» και «ενωτικό» αγώνα για να φύγει το γρηγορότερο δυνατό η «ανίκανη και επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του» κυβέρνηση κήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές «για να πάμε», όπως είπε, «από το χάος του κ. Παπανδρέου στη δημοκρατική σταθερότητα». Υποστήριξε μάλιστα ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν «λύτρωση για τον τόπο, την κοινωνία και την οικονομία».
«Είχα πει ότι ο κύκλος της κυβέρνησης κλείνει, μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος πλέον τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «καθήκον μας να ανοίξουμε το δρόμο για το πιο αυθεντικό δημοψήφισμα που είναι οι εκλογές».
Επιτέθηκε ακόμη προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού τον οποίο και χαρακτήρισε τυχοδιώκτη. Τον κατηγόρησε ότι μιλά για εκτροπή «εκείνος που αναστάτωσε όλον τον πλανήτη για μια συμφωνία που δεν υπάρχει ακόμη» και πρόσθεσε ότι υπάρχει εκτροπή, γιατί ο κ. Παπανδρέου «άλλα έλεγε όταν εκλέχθηκε και άλλα μας φέρνει», γιατί «κυβερνά χωρίς να έχει ίχνος νομιμοποίησης».
«Μας κάνει μαθήματα υπευθυνότητας αυτό που παίζει κορόνα γράμματα το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη», τόνισε, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι «έβαλε τη χώρα στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας καταιγίδας για το προσωπικό του συμφέρον».
«Φτάσαμε στο απίστευτο σημείο οι δικοί του υπουργοί και βουλευτές να του λένε να φύγει και αυτός να παραμένει. Επιτέλους, τι στόχο έχετε κ. Παπανδρέου; Να διαλύσετε την Ελλάδα;», διερωτήθηκε.
«Απόδειξη εσχάτου αδιεξόδου το δημοψήφισμα»
«Παρωδία», «απόδειξη εσχάτου αδιεξόδου» και «αποκάλυψη ακρότατης ανευθυνότητας» χαρακτήρισε την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, ενώ σε ό,τι αφορά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση έκανε λόγο για «κραυγή αγωνίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η κυβέρνηση έφερε μια συμφωνία που έσπευσε να την ακυρώσει. «Αν ήταν καλή γιατί την ακυρώνει; Αν όχι γιατί πανηγύριζε;», διερωτήθηκε και επισήμανε ότι όσο η συμφωνία βρίσκεται υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος δεν θα κλείσει.
Διαχώρισε, ωστόσο, τη δανειακή σύμβαση από την ακολουθούμενη πολιτική λέγοντας: «η κυβέρνηση εκβιάζει τον λαό να αποδεχθεί τη δανειακή σύμβαση και την λάθος πολιτική ταυτόχρονα και διακινδυνεύει να απορρίψει ο λαός την λάθος πολιτική και μαζί να απορρίψει και τη δανειακή σύμβαση».
Συνεχίζοντας μίλησε για χονδροειδή εκβιασμό. «ο κ. Παπανδρέου μας λέει: είτε ψηφίστε με ένα ναι ή ένα όχι όλα όσα σας φέρνω, είτε πάρτε την ευθύνη να βγούμε από την Ευρώπη...Όμως όταν εκβιάζεις το λαό δεν του ζητάς να εκφραστεί, τον πειθαναγκάζεις και κινδυνεύεις να πάρεις την αντίθετη απάντηση από αυτή που περιμένεις», παρατήρησε.
«Εγγυήτρια της σταθερότητας η ΝΔ»
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ είναι η «εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας και της αξιοπρεπούς προοπτικής» και δεσμεύθηκε για την ανάκαμψη και την προστασία του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής κυριαρχίας.
«Εχουμε πλέον το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα και μπορούμε να αλλάξουμε όσα προκαλούν την αγανάκτηση του κόσμου», υπογράμμισε.
Προανήγγειλε δε ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης για την αναζήτηση συμμάχων για μία διαφορετική πολιτική που να αφορά τον ευρωπαϊκό νότο.
«Ο κόσμος διαμαρτύρεται για την ταπείνωση διαρκείας που βιώνει»
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι η προσδοκία του λαού να δει έστω και μία χαραμάδα ελπίδας έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία για την ταπείνωση διαρκείας που βιώνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να μάθει πως «απέναντι από τον κ. Παπανδρέου υπάρχει μία παράταξη, που νοιώθει και τον πόνο του κόσμου και τα αίτια του πόνου αυτού. Συνειδητά και χωρίς τον ''ξύλινο'' λόγο μιας εποχής που έχει πια πεθάνει. Ότι υπάρχει μια [αράταξη, η δική μας παράταξη, που μπορεί να προσφέρει άλλο δρόμο. Και που ζητά τη στήριξη όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς τα υποκριτικά κουστούμια του ξεπερασμένου κομματικού φανατισμού».
Μ. Καρχιμάκης: Ο κ. Σαμαράς τζογάρει στη χρεοκοπία της χώρας
Η πρώτη απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο της ΝΔ ήλθε δια στόματος Μιχάλη Καρχιμάκη. «Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς για τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, στην σημερινή του ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ, του επιστρέφονται αυτούσιοι», παρατήρησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος.
Οπως είπε, «επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό δεν είναι να δίνεις ρόλο και λόγο στους πολίτες. Επικίνδυνη και τυχοδιωκτική είναι η στάση που κρατά εδώ και δύο χρόνια ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του».
Συνεχίζοντας σε οξύ τόνο ο κ. Καρχιμάκης σημείωσε ότι «αντί να απολογηθούν για τις εγκληματικές τους πολιτικές που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πετροβολούν συνεχώς την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη σωτηρία της».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς απέφυγε και σήμερα να τοποθετηθεί επί της ουσίας. «Συμφωνεί η όχι με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου; Συμφωνεί η όχι στην απαλλαγή της χώρας και του ελληνικού λαού από το βάρος των 100 δις του χρέους; Έχει κάποια άλλη ρεαλιστική λύση να προτείνει εκτός από διάφορες κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης τις οποίες ξεχνά μόλις περνά τα σύνορα της χώρας;», διερωτήθηκε.
«Η σημερινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Ο κ. Σαμαράς, έχει επιλέξει να τζογάρει στην χρεοκοπία της χώρας. Ο ελληνικός λαός δεν θα του κάνει τη χάρη», κατέληξε.
«Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για πολλά. Δεν απάντησε, όμως, στο πιο απλό ερώτημα: Τι θα ψηφίσει η Ν.Δ. στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρατήρησε ο Ηλίας Μόσιαλος.
Οπως είπε, «ο κ. Σαμαράς έδειξε ανεξήγητα αιφνιδιασμένος με το δημοψήφισμα και αν ανησυχεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν θεωρεί τους Έλληνες ανώριμους να κρίνουν, γιατί δεν προσπαθεί να τους πείσει για το πραγματικό συμφέρον τους;».
«Μήπως», συνέχισε, «επειδή θα αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες του; Μήπως επειδή θα παραδεχθεί ότι η Συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση, είναι συμφέρουσα για τη χώρα, ενώ μέχρι τώρα ο ίδιος και οι βουλευτές του την μηδένιζαν;».
«Και το κυριότερο: Οι Έλληνες πολίτες είναι ώριμοι να διαλέξουν κυβέρνηση, αλλά είναι ανώριμοι να αποφασίσουν αν μια Συμφωνία είναι επωφελής ή όχι;», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.