Πολιτιστικά
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 13:12

Η Αλκη Ζέη στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», το πολυαγαπημένο έργο της σπουδαίας σύγχρονης Ελληνίδας δημιουργού, Αλκης Ζέη, παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο από τις 3 Νοεμβρίου.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», το πολυαγαπημένο έργο της σπουδαίας σύγχρονης Ελληνίδας δημιουργού, Αλκης Ζέη, παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο από τις 3 Νοεμβρίου από τον Τάκη Τζαμαργιά, ένα σκηνοθέτη με μεγάλη παιδαγωγική εμπειρία, που καλείται να ζωντανέψει σκηνικά, μαζί με τους συνεργάτες του, το ψηφιδωτό των προσώπων και τις ιδέες της μεγάλης Ελληνίδας πεζογράφου.

Η πορεία του Πέτρου, γεμάτη θαυμαστές περιπέτειες, και οι δυσκολίες στην Αθήνα της κατοχής αλλά και το θάρρος και η επινοητικότητά του, θα συναρπάσουν τους θεατές, καθώς στη σκηνή του Εθνικού θα ζωντανέψει ένα έργο που έχει αγαπηθεί όσο λίγα από μικρούς και μεγάλους.

Υπόθεση

Είναι 27 Οκτωβρίου 1940. Ο Πέτρος είναι εννιά χρονών και είναι λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η αδερφή του η Αντιγόνη θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει. Ο Πέτρος θέλει να το βάλει στη χαραμάδα του δοκαριού. Δεν θα προλάβει. Ξημερώνει 28 Οκτωβρίου και ο Πέτρος ξυπνά από τις σειρήνες του πολέμου. Η ζωή του ανατρέπεται. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Άγγελος φεύγει για τον πόλεμο, η μαμά του μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια. Ο Πέτρος ζει τις πρώτες νίκες, την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, την κατοχή και την πείνα. Με τον Γιάννη και τον Σωτήρη διαδηλώνει, γράφει συνθήματα στους τοίχους, γνωρίζει τον Αχιλλέα και τη Δροσούλα, συμμετέχει στην αντίσταση. Κι εμείς παρακολουθούμε τον μεγάλο του αυτό περίπατο γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις από τον Οκτώβριο του 1940 έως την απελευθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1944 που θα τον βρει στους δρόμους, «άντρα πια, δεκατριών χρονών».

Ταυτότητα παράστασης

Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης – Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Δημήτρης Ζαβρός, κινησιολογία: Αμάλια Μπένετ, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βίντεο: Χρήστος Δήμας, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια, βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Έφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Γιώργος Μάζης, Μιχάλης Μουλακάκης, Δημήτρης Πασσάς, Κώστας Αγαρινός, Γρηγόρης Σταμούλης, Ελεάνα Στραβοδήμου, Μαρία Τσιμά.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967, για το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το καπλάνι της βιτρίνας» (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Πληροφορίες

Εθνικό θέατρο, Παιδική Σκηνή «Κατίνα Παξινού», Πανεπιστημίου 48, Αθήνα. Πρώτη παράσταση 3 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 15:00 Κυριακή: 11:30, 15:00. Τηλέφωνο ταμείου:: 210 3301881, 210 3305074. Για κρατήσεις σχολείων: 210 3301880. Γενική είσοδος 10 ευρώ.