Κόσμος
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 08:08

Στη Βιέννη η συνάντηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ με Ιρακινούς αξιωματούχους

Ιρακινοί αξιωματούχοι και επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ, αρχίζουν σήμερα στη Βιέννη μία διήμερη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, αφιερωμένη στις «πρακτικές ρυθμίσεις», για την επιστροφή των ειδικών του Οργανισμού στη Βαγδάτη, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η μεγάλης κλίμακος στρατιωτική επιχείρηση, που σχεδιάζουν εναντίον του αραβικού κράτους, οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, χωρίς να περιμένει τις σημερινές επαφές, συναντήθηκε χθες με επιθεωρητές πυρηνικών όπλων της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επιζητώντας να προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο τον υλικό εξοπλισμό των επιθεωρητών της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης, κι Επιθεωρήσεων του ΟΗΕ (UNMOVIC).

Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τα σχέδιά του ή την στρατηγική που θα ακολουθήσει στις συνομιλίες με το Ιράκ, λέγοντας με έμφαση, πως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του ζήτησε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και κοντά στο στήθος του.

Μαζί με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαράντεϊ, διευθυντή της ΙΑΕΑ, που έχει επιφορτισθεί να προειδοποιήσει για όποια ανασύσταση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος, ο Μπλιξ θα εξετάσει με την ιρακινή αντιπροσωπεία το ζήτημα της χορήγησης βίζας στις αρμόδιες ομάδες των επιθεωρητών, τα δικαιώματα προσγείωσης των αεροσκαφών που θα τους μεταφέρουν, για τη συνοδεία τους, και για τη διαμονή τους. Ο Μπλιξ, για πρώτη φορά, έχει ζητήσει γραφεία στη Μπάσρα, στα νότια, και στη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ.

Οι διπλωμάτες του ΟΗΕ αναμένουν, πως, η ιρακινή αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής της τον Αμέρ Αλ Σάαντι, σύμβουλο του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ως «μείγμα από μισές αλήθειες, ψέμματα, και αφελείς υπόνοιες».

Οπως ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ, οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ στη Βιέννη, δεν είναι πολιτικές, και θα εστιαστούν σε τεχνικές λεπτομέρειες.