Δεν κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις μερίδας κυβερνητικών βουλευτών όσον αφορά τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού μετά από την εισήγησή του ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Δεν κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις μερίδας κυβερνητικών βουλευτών όσον αφορά τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού, μετά από την εισήγησή του ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Τη διαφωνία της με τις δρομολογούμενες λύσεις εξέφρασε η Βάσω Παπανδρέου. «Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θλιβερή η χθεσινή εικόνα. Περίμενα ότι θα σταθείς και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», είπε, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και συνέχισε σε έντονο τόνο: «Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση».
«Business as usual. Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιντζέρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση αν δεν ακούσει από τα χείλη του Πρωθυπουργού πρωτοβουλίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, νωρίτερα -μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου παρενέβη και η Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας του «να καταστήσει σαφές στην ΚΟ το πλαίσιο στο οποίο κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο».
«Πρεπει να ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες για συναίνεση», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, εξηγώντας ότι μιλάει για συγκρότηση κυβερνησης εθνικής ευθύνης.
Απαντώντας της ο Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τη ΝΔ, τονίζοντας πάντως ότι «εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». «Αλλά», πρόσθεσε, «μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι φυσικά κάτι που θέλουμε».
Κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα πρότεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, συγχαίροντας παράλληλα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συναίνεση.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν τελειώνει εδώ σήμερα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, παρατηρώντας ότι «το δημοψήφισμα θα ήταν δυστύχημα».
Επιπλέον, χαρακτήρισε τη σημερινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά «έντιμη και λυτρωτική» και διαβεβαίωσε -απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό- πως «αύριο όλοι θα ψηφίσουμε για να κάνετε τις συζητήσεις για τη συναίνεση που χρειάζεται».
«Ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1936 είχε πει ότι η μεταβατική κυβέρνηση που έφτιαχναν τότε υπό τον Ιωάννη Μεταξά ανοίγει τον δρόμο για την ανωμαλία. Δεν θα παραιτηθεί ο πολιτικός κόσμος της εντολής που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Αν ακολουθήσετε αυτή την κατεύθυνση εγώ δεν θα σας ακολουθήσω», κατέληξε.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι θα ήταν κρίμα να τελειώσει ο βίος της παρούσας κυβέρνησης, η οποία έχει κάνει τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο με μια αίσθηση κατάρρευσης εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν για την απόφαση για δημοψήφισμα. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σταθεί υπεράνω κριτικής απέναντι στη ΝΔ ενόψει της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη η χθεσινή στάση των Μέρκελ και Σαρκοζί, κι αυτό να γίνει είτε με επιστολή του κ. Παπανδρέου είτε με ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα κι ας παρεξηγηθεί κάτι τέτοιο, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο να αποτύχει η διαβούλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τότε η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να φανεί ότι έχει υποκλαπεί από τη Βουλή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δύο θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της χώρας και της κυβέρνησης. Η πρώτη να διεκπεραιωθεί η τελική διαπραγμάτευσης του περιεχομένου της δανειακής σύμβασης και να ψηφισθεί με 180 ψήφους, εξασφαλίζοντας την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την σταθερότητα στη χώρα. Και δεύτερον, όπως είπε, ο κ. Χρυσοχοΐδης, να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ενότητα του ελληνικού λαού.
Ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στους χειρισμούς που θα γίνουν για να μην δημιουργούνται προσδοκίες που ενδεχομένως να μην εκπληρωθούν.
Ο υπουργός Προστασίας Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι οι βουλευτές δίνουν μόνον μέσα στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε στάση ευθύνης την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει τη δανειακή ψήφιση για τη σωτηρία της χώρας.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι «εθνική ανάγκη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα να γίνει με καθαρό και αυθεντικό και αποτελεσματικό τρόπο, μόνον από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των δύο πολιτικών κομμάτων, που θα δεσμεύονται με σχέσεις ευθύνης με τους πολίτες».