Κόσμος
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2011 11:22

«Αύξηση - ρεκόρ» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2010

Τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ σημείωσε το 2010 η παγκόσμια παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Η εικόνα που περιγράφεται στην έκθεσή του χαρακτηρίζεται πιο ζοφερή και από το χειρότερο δυνατό σενάριο που σκιαγραφούσαν οι επιστήμονες πριν από μία τετραετία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ σημείωσε το 2010 η παγκόσμια παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Η εικόνα που περιγράφεται στην έκθεσή του χαρακτηρίζεται πιο ζοφερή και από το χειρότερο δυνατό σενάριο που σκιαγραφούσαν οι επιστήμονες πριν από μία τετραετία.

Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος εκπέμψαμε στην ατμόσφαιρα 564 εκατομμύρια τόνους περισσότερο σε σχέση με το 2009, μια αύξηση της τάξεως του 6%. Να σημειωθεί ότι αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τις εκπομπές που παρήγαγε οποιοδήποτε κράτος ξεχωριστά, εκτός από τους τρεις μεγαλύτερους ρυπαντές: την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

«Όσο περισσότερο συζητάμε για την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών, τόσο περισσότερο αυξάνονται», λέει ο Τζον Ράιλι από το ΜΙΤ. Πρόκειται για μια «τερατώδη», πρωτοφανή αύξηση, συμφωνεί ο Γκρεγκ Μάρλαντ από το Πανεπιστήμιο των Απαλαχίων, ο οποίος έχει στο παρελθόν μετάσχει στην ομάδα του υπουργείου Ενέργειας που υπολογίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όπως εξηγεί, η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκπομπές μόνο από την καύση άνθρακα, στην οποία βασίζουν την ανάπτυξή τους Κίνα και Ινδία, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 8% μέσα στο 2010.

Χειρότερα από το χειρότερο σενάριο

Το 2007, η Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εξέδωσε την τελευταία μεγάλη έκθεσή της για την υπερθέρμανση του πλανήτη, με βάση διαφορετικά σενάρια για τη ρύπανση από CO2. Οι προβλέψεις της για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως τα τέλη του αιώνα κυμαίνονταν από 1,5 έως 5,5 βαθμούς Κελσίου.

Παρότι τότε οι αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής απέρριπταν ως υπερβολικές τις εκτιμήσεις αυτές, τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, η πραγματικότητα θα είναι ακόμη χειρότερη. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κρις Φιλντ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος ηγήθηκε μιας από τις ομάδες εργασίας της IPCC, οι επιστήμονες πλέον συζητούν εάν το μέλλον ταυτίζεται με το χειρότερο από τα σενάρια «ή με κάτι πιο ακραίο».

Το κινεζικό οξύμωρο

Λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων και παραμονές του επόμενου γύρου διεθνών συνομιλιών για το κλίμα, στο Ντέρμπαν, η Κίνα απηύθυνε έκκληση στις αναπτυσσόμενες χώρες να καταρτίσουν σχέδια για περιορισμό της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη και παράλληλα η χώρα με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια, φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων χωρών.

Μέσω του βρετανικού Guardian, ο Κινέζος διαπραγματευτής Ζίε Ζενχούα κάλεσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο με δικά τους σχέδια, τα οποία θα καταδεικνύουν τη βούλησή τους για μείωση των εκπομπών. Τα σχέδια αυτά μπορούν, κατά τον ίδιο, να είναι δεσμευτικά μόνο σε εθνικό επίπεδο χωρίς να συνδέονται απαραίτητα με ένα «Κιότο 2». Εκτιμά ότι μια τέτοια χειρονομία θα αρκούσε για να πείσει τις πλούσιες χώρες για τις καλές προθέσεις των αναπτυσσόμενων οικονομιών.