Πολιτική
Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2011 21:08

Παραμένει το αδιέξοδο

Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, με τις διαβουλεύσεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για συγκρότηση «κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας» να είναι στον αέρα και το αδιέξοδο για την ώρα να παραμένει.

Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, με τις διαβουλεύσεις που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για συγκρότηση «κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας» να είναι στον αέρα και το αδιέξοδο για την ώρα να παραμένει.

Στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος επαναβεβαιώνεται πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα είχε την πρόθεση να παραιτηθεί, καθώς όπως επισημαίνεται «δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας». Ωστόσο, η ΝΔ ζητεί άμεση παραίτηση του κ. Παπανδρέου, με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη -μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega- να τονίζει πως «δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση ... ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός».

Αλλο ένα βασικό σημείο στο οποίο σημειώνεται μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης σε συνδυασμό με τις συνακόλουθες υποχρεώσεις που θα κληθεί να αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της. Η κυβέρνηση επιμένει, όπως ανέφερε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Mega, πως «η δανειακή σύμβαση συνοδεύεται αναγκαστικά από ένα κείμενο οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο η ΝΔ υπογραμμίζει πως εκείνη είναι διατεθειμένη να ψηφίσει αποκλειστικά και μόνο τη δανειακή σύμβαση.

Πολύ σοβαρό ζήτημα αποτελεί φυσικά και το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, στο οποίο επίσης υπάρχει διαφωνία.

Πιο αναλυτικά, μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία επανέλαβε τις θέσεις που διατύπωσε την Παρασκευή στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις του επέμεινε στις θέσεις του για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα κυρώσει μόνο τη δανειακή σύμβαση, αλλά όχι συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, και αμέσως μετά θα διεξαγάγει εκλογές: Όπως ανέφερε, το κόμμα του αποδέχεται την απόφαση για το «κούρεμα», τους στόχους της σύγκλισης και τις διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας όμως πως υπάρχουν «πολιτικές που δεν δουλεύουν, που έχουν αντίθετα αποτελέσματα, και που θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν για να δουλέψει το πρόγραμμα και για να πιάσουμε τους στόχους μας». Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε παράλληλα δριμεία επίθεση στον κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων πως ευτέλισε το κοινοβούλιο, όμως ανέφερε πως η πρότασή του για τη μεταβατική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι, εκφράζοντας την ελπίδα «πως ο κ. Παπανδρέου θα καταλάβει το λάθος του».

Το απόγευμα η κυβέρνηση με ανακοίνωση του κ. Μόσιαλου απηύθυνε έκκληση για επίδειξη «εποικοδομητικού πνεύματος» προς όλα τα κόμματα και κυρίως στη ΝΔ, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, ενώ έκανε γνωστό πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφωνήθηκε να καλέσει ο ίδιος άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων.

Ανέφερε ακόμη πως ο κ. Παπανδρέου «πρότεινε τα κόμματα να συμφωνήσουν από κοινού τους ειδικότερους στόχους, το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ σημείωσε πως «το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα».

Σε δεύτερη ανακοίνωσή του αμέσως μετά, σχετικά με τα ειδικότερα σημεία των δηλώσεων του κ. Σαμαρά, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως «η κυβέρνηση κρατά από τη σημερινή δήλωση του «τα θετικά της στοιχεία» δηλαδή «την αποδοχή και την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε όμως πως δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί μόνο η νέα δανειακή σύμβαση: Η ΝΔ προσπαθεί «να διαχωρίσει αυτό που μας δίνουν οι εταίροι μας από αυτά που ζητούν από εμάς, ως προϋπόθεση για την δική τους στήριξη. Θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται».

Πάντως, την Κυριακή στις 13.00 ο πρόεδρος της ΝΔ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρολο Παπούλια.