Κόσμος
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 10:46

Προηγείται ο Κοστούνιτσα στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών

Σε πολιτική μάχη μεταξύ των δυνάμεων που ενώθηκαν πριν από δύο χρόνια για την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξελίσσεται η αναμέτρηση για την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας. Στον δεύτερο γύρο, θα αναμετρηθούν για την προεδρία ο μετριοπαθής εθνικιστής πρόεδρος, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και ο φιλελεύθερος οικονομολόγος, Μίρολιουμπ Λάμπους.

Τί τούς χωρίζει; Ο Κοστούνιτσα άσκησε κριτική για τη σπουδή με την οποία προωθούνται οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις από την σερβική κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς, πράγμα επώδυνο για την πλειοψηφία των πολιτών. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ των πρόωρων γενικών εκλογών, με στόχο να υιοθετηθεί μια πιο προσεκτική οικονομική πολιτική.

Αντίπαλός του ο Μίρολιουμπ Λάμπους, αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο οποίος είχε την υποστήριξη του Ζόραν Τζίντζιτς. Ενας πολιτικός που χαίρει εκτίμησης στη Δύση, αλλά χαρακτηρίζεται «εξτρεμιστής» από τον Κοστούνιτσα, ως προς την οικονομική πολιτική που υποστηρίζει. Ο Κοστούνιτσα θεωρεί, πως, ο Λάμπους υιοθέτησε χωρίς να το πολυσκεφτεί τα αιτήματα των διεθνών οικονομικών οργανισμών για τη μεταρρύθμιση της γιουγκοσλαβικής οικονομίας. «Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας την κοινωνική κατάσταση στη χώρα προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιβίωση του λαού», δήλωσε ο Κοστούνιτσα, μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο Κοστούνιτσα εξασφάλισε το 31,2 % των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, και ο Λάμπους το 27,7 %.

Υψηλό ποσοστό, συγκέντρωσε και ο υπερεθνικιστής, Βόϊσλαβ Σέσελι, 22,5%, την υποψηφιότητα του οποίου στήριξε από το κελλί του, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μάλιστα οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, πως, ο Σέσελι διέψευσε όσους τον θεωρούσαν πολιτικά νεκρό.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο 58χρονος Κοστούνιτσα έχει τώρα το πάνω χέρι. Κι αυτό διότι στον δεύτερο γύρο είναι πιθανότερο να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των άλλων διεκδικητών της προεδρίας, που θεωρούνται εθνικιστές. Αρκεί να πείσει τουλάχιστον το 51% του εκλογικού Σώματος να πάει στην κάλπη, ώστε να είναι έγκυρη η αναμέτρηση.

Αντίθετα ο Λάμπους, που θεωρείται πολύ φιλοδυτικός, δεν μπορεί να ελπίζει παρά στην έκπληξη. Το βασικό πρόβλημα για τον Λάμπους είναι η αποχή και η απογοήτευση των οπαδών του, γι' αυτό και κάλεσε τους ψηφοφόρους που απείχαν από τον πρώτο γύρο, να πάνε στις κάλπες στις 13 Οκτωβρίου.

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε στο ημίχρονο και ο άλλος υποψήφιος έχει προβάδισμα λιγότερες από 100.000 ψήφους», δήλωσε ο 55χρονος Λάμπους. «Το μήνυμά μου προς τους ψηφοφόρους είναι, ότι, δεν πρέπει να σταματήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε ό,τι έχουμε αρχίσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ταχύτατη αναδιάρθρωση της οικονομίας και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Η συμμαχία, που ανέτρεψε τον Μιλόσεβιτς πριν από δύο χρόνια αποτελεί πλέον παρελθόν για τη Γιουγκοσλαβία. Εχει μοιραστεί σε δύο παρατάξεις : Μία γύρω από τον Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και η άλλη που συντάσσεται με τον Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος και υποστήριξε την υποψηφιότητα Λάμπους για την προεδρία.

Οι υποστηρικτές του Τζίντζιτς λένε, πως, εκείνοι είναι οι πραγματικοί μεταρρυθμιστές και κατηγορούν τον Κοστούνιτσα ότι μιλάει για μεταρρυθμίσεις αλλά κάνει ελάχιστα πράγματα. Θεωρούν μάλιστα τον Κοστούνιτσα ως «βιτρίνα» για πολλούς από τους εθνικιστές που βρίσκονταν στο πλευρό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η παράταξη του Κοστούνιτσα υποστηρίζει, ότι, ο Τζίντζιτς δεν σέβεται το νόμο και επέτρεψε τη διαφθορά και τις διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών πήγε στις κάλπες περίπου το 55% των 6,5 εκατ. ψηφοφόρων της χώρας, για να επιλέξει μεταξύ 11 υποψηφίων.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα, αλλά οι προβλέψεις του ανεξάρτητου οργανισμού CESID θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστες.