Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός της ημέρας. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο.
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός της ημέρας. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.
«Πρέπει σήμερα να έχουμε συμφωνία. Αν είναι δυνατόν να οριστεί και το όνομα του νέου Πρωθυπουργού», δήλωσε στη ΝΕΤ ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, ωστόσο, όπως είπε, οι επίσημες διεργασίες θα ξεκινήσουν μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι «πλησιάζουμε προς την επίτευξη μιας συναινετικής διαδικασίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία χρειάζεται να διευρυνθεί και πέραν των δύο κομμάτων.
Πρόσθεσε ότι «αν σήμερα τα κόμματα αποφασίσουν να στηρίξουν σοβαρά αυτή την προσπάθεια για τους επόμενους μήνες τότε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να πετύχει».
Δήλωσε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «είναι ώρες ευθύνες...δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στραφούμε προς τα πίσω», επισημαίνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των αμέσως προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2086273 .
Χθες πάντως η Νέα Δημοκρατία, διά του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, επέμεινε στις θέσεις της για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα κυρώσει μόνο τη δανειακή σύμβαση, αλλά όχι συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, και αμέσως μετά θα διεξαγάγει εκλογές http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085990 .
Σήμερα, πάντως, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Βρούτσης, μιλώντας στη ΝΕΤ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η ΝΔ να μη γίνουν εκλογές εντός του 2011. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι προαπαιτούμενο να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και τόνισε πως η ΝΔ συμφωνεί με τη δανειακή σύμβαση όχι όμως και με τα μέτρα πολιτικής.
Την παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ώστε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Μία παρέμβαση στο διάδοχό του θα μπορούσε να είχε καταλυτικές συνέπειες. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε: «Εύχομαι να έχει γίνει, ή να γίνει εγκαίρως καθόσον η φωνή του ακούγεται πολύ μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Εξάλλου, δύο ώρες νωρίτερα, στις 16:00, αντί για τις 18:00, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αναμένεται να ενημερώσουν τα μέλη της κυβέρνησης για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και τη δανειακή σύμβαση και την πορεία των σχετικών συζητήσεων. Επίσης, θα συζητηθεί η προετοιμασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
«Προβάδισμα» για την κυβέρνηση συνεργασίας
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, οι πολίτες που ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας εμφανίζονται περισσότεροι από αυτούς που ζητούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Ειδικότερα, υπέρ μια κυβέρνησης εθνικής ανάγκης τάσσεται το 52% των πολιτών σε δημοσκόπηση για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών.
Σε άλλη δημοσκόπηση για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, το 45% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ενώ το 41,7% τάσσεται υπέρ της προκήρυξης εκλογών και το 10,3% υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης. Περισσότεροι από 5 στους 10 (54,85) πάντως εκτιμούν πως η όποια νέα κυβέρνηση δεν θα έχει περιθώρια να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική.
Στην έρευνα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η ΝΔ προηγείται στην προθεση ψήφου 7,5% ενώ στο ΕΘΝΟΣ 7,15.
Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5% και το ΠΑΣΟΚ 15% και ακολουθούν ΚΚΕ 7,8%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 5,3%, ΔΗΣΥ 2,2%, ΔΗΜΑΡ 3,75, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,7%, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 0,9%.
Στη δημοσκόπηση τους ΕΘΝΟΥΣ η ΝΔ συγκεντρώνει 22,2%, το ΠΑΣΟΚ 15,15, το ΚΚΕ 8,2 %, το ΛΑΟΣ 5,8%, η ΔΗΜΑΡ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,2%, η ΔΗΣΥ 2,4%, οι Οικολογοι-Πρασινοι 2,3%, το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 1,6%.