Πολιτική
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2011 13:00

Σαμαράς: Ο Παπανδρέου μπλοκάρει τη λύση

Στην παραίτηση του Πρωθυπουργού εμμένει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, δηλώνοντας, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Πρόδρο της Δημοκρατίας, ότι εφόσον συμβεί αυτό, «όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους». Ο κ. Παπανδρέου θα παραιτηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Στην παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εμμένει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Πρόδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ότι εφόσον συμβεί αυτό, «όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους».

«Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια, όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία του ελληνικού λαού και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι «πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα που βασανίζει τον ελληνικό λαό». «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε μια λύση σ΄αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού».

Μόλις υπάρξει συμφωνία, πρωθυπουργός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Παρακτορείο.

Οι ίδιες πηγές σημείωνουν ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου. Το ουσιαστικό, όπως προσθέτουν, είναι η συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και η δέσμη των ενεργειών για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Όπως μεταδίδει το SkyNews, επικαλούμενο πηγές από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παραιτηθεί εντός της ημέρας.

Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία εντός της ημέρας. «Πρέπει σήμερα να έχουμε συμφωνία. Αν είναι δυνατόν να οριστεί και το όνομα του νέου Πρωθυπουργού», δήλωσε, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, ωστόσο, όπως είπε, οι επίσημες διεργασίες θα ξεκινήσουν μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι «πλησιάζουμε προς την επίτευξη μιας συναινετικής διαδικασίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία χρειάζεται να διευρυνθεί και πέραν των δύο κομμάτων.

Πρόσθεσε ότι «αν σήμερα τα κόμματα αποφασίσουν να στηρίξουν σοβαρά αυτή την προσπάθεια για τους επόμενους μήνες τότε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να πετύχει».

Δήλωσε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «είναι ώρες ευθύνες...δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στραφούμε προς τα πίσω», επισημαίνοντας την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εντός των αμέσως προσεχών ημερών, «ει δυνατόν και αύριο».

Την παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ώστε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Μία παρέμβαση στο διάδοχό του θα μπορούσε να είχε καταλυτικές συνέπειες. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε: «Εύχομαι να έχει γίνει, ή να γίνει εγκαίρως καθόσον η φωνή του ακούγεται πολύ μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Εξάλλου, στις 16:00, αντί για τις 18:00, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αναμένεται να ενημερώσουν τα μέλη της κυβέρνησης για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και τη δανειακή σύμβαση και την πορεία των σχετικών συζητήσεων. Επίσης, θα συζητηθεί η προετοιμασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

ΚΚΕ: Πρόσχημα η εξασφάλιση της έκτης δόσης

«Πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η διαμόρφωση κυβέρνησης ανοιχτής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος» αποτελεί, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η εξασφάλιση της 6ης δόσης. Οπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση συνεργασίας «είναι απαίτηση της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «στόχος τους δεν είναι να σώσουν το λαό αλλά να τον υποτάξουν για να τον οδηγήσουν στο ακόμα μεγαλύτερο σφαγείο της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων της χρεοκοπίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το λαό «να αντιτάξει εδώ και τώρα τη δική του λαϊκή συμμαχία και να αντεπιτεθεί για να ορθώσει εμπόδια για να χαλάσει τα αντιδραστικά σχέδιά τους».

Σε εκλογική ετοιμότητα καλεί ο Αλ. Τσίπρας

Να τεθούν «σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας», εκτιμώντας ότι ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ χρόνο, κάλεσε όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κομματικές δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι η απάντηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται, είναι να κινηθεί ενωτικά και να αναδειχθεί o λαϊκός παράγοντας καταλύτης των εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και οι ξένοι, είναι η δυνατόητα να ανατραπεί η κατάσταση μέσα από την εκλογική διαδικασία.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, προχωρούν σε διαβουλεύσεις του παρασκηνίου για κυβέρνηση «δήθεν εθνικής σωτηρίας» για να αποφύγουν τις εκλογές και να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, επέκρινε τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον πως «δέχθηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια ότι πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Ράιχενμπαχ».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση του κ. Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιο αυταρχική» και υποστηρίζοντας: «μας κουνάνε το δάχτυλο οι στυλοβάτες του διεφθαρμένου συστήματος και οι νοσταλγοί του Μεταξά».