Σε συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Οκτωβρίου κατέληξαν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, κατά την κοινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νέα επαφή των δύο πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Hλ. Μόσιαλος: Iστορική ημέρα.
Σε συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου κατέληξαν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, κατά την κοινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τη Δευτέρα θα υπάρξει και νέα επαφή μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.
Kαταλληλότερη ημερομηνία εκλογών η 19η Φεβρουαρίου
Προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου υπήρξε κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Oι δύο αντιπροωπείες συναντήθηκαν αργά το βράδυ στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.
Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters ανέφερε ακόμη πως αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδίου η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε μία εβδομάδα.
Ο κ. Μόσιαλος ενημέρωσε ακόμη τους δημοσιογράφους πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Ελλάδας στην συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ επικρατούσε την ίδια ώρα «συγκρατημένη ικανοποίηση». Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος δήλωσε: «Η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχαμε θέσει. Τώρα πρέπει να δούμε τη δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη». Η ΝΔ επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι βραχύβια και να έχει συγκεκριμένη αποστολή. Ο όρος ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει «άμεσα» μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. Πάντως, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει σταδιακά την αντιμνημονιακή γραμμή, κάτι που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.
Ματαιώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Πάντως, τελικά ματαιώθηκε, σύμφωνα με πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύγκληση σύσκεψης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την οποία προγραμμάτιζε για τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου του Συνασπισμού να συμμετάσχουν σε αυτήν.
«Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο, να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ. Εκτιμά ακόμη πως «με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση».
«Μετά από ένα απίστευτο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, ανοιχτών εκβιασμών και δημιουργίας κλίματος τρομοκράτησης της κοινωνίας, η ανάγκη της ανασύνταξης του μνημονιακού μπλοκ υπό το βάρος των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων του λαού μας οδηγεί στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πολιτικός σχηματισμός στην ανακοίνωσή του για τη συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για συγκρότηση νέας κυβέρνησης κάνει μάλιστα λόγο για αντιδημοκρατική εκτροπή: «Η ασθμαίνουσα προσπάθεια των συνεγγυητών πλέον του μνημονίου, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να ψηφισθεί η δανειακή σύμβαση από την παρούσα Βουλή αποτελεί μια ωμή αντιδημοκρατική εκτροπή».
Όπως υποστηρίζει, «η παρούσα Βουλή δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον του κόσμου της εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Η νέα κυβέρνηση θα είναι πλήρως απονομιμοποιημένη και πολιτικά ανίσχυρη».
Εκτιμά πάντως πως «η προσπάθεια της χειραγώγησης του λαού μας και η υπαγωγή του σε ένα καθεστώς διαρκούς λιτότητας προς όφελος των αγορών και των ισχυρών οικονομικών ελίτ θα ανατραπεί μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας» και καλεί τις «πολιτικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική να συγκλίνουν σε ένα ευρύτατο αντιμνημονιακό μέτωπο και στην προοπτική ενός νέου συνασπισμού εξουσίας». Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως «η προσφυγή στις κάλπες και η απόρριψη της νέας δανειακής σύμβασης συνιστούν τα πρώτα βήματα για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία».
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία τη συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης ανάμεσα σε Γ. Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά: «Σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε για πολύ καιρό και ήταν πια όρος επιβίωσης για την Ελλάδα. Αλλά κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι’ αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια».
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε χαρακτηρίσει από την αρχή την προοπτική μιας κυβέρνησης όπως αυτή που προαναγγέλθηκε ως το "μικρότερο κακό". Το πολιτικό σύστημα, με το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με δεδομένη την έλλειψη νομιμοποίησης της σημερινής Βουλής, οφείλει τώρα να εξασφαλίσει τα επείγοντα συμφέροντα της κοινωνίας, δηλαδή την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη ώστε χωρίς να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες, να την οδηγήσει σε εκλογές».
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι, προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα, η αυριανή κυβέρνηση οφείλει από την πρώτη μέρα να δείξει ένα άλλο πρόσωπο απέναντι σε ζητήματα διαφάνειας και συμπεριφοράς απέναντι στην κοινωνία ως ελάχιστο δείγμα απογαλακτισμού από τα κόμματα που θα την στηρίζουν».
Χαιρέτισε τη συμφωνία το ΕΛΚ
Η πρώτη αντίδραση από το εξωτερικό ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς, ο οποίος με μήνυμα του μέσω twitter, χαιρέτισε τη συμφωνία για συγκρότησης νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς και τη στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η είδηση της συμφωνίας, όπως ήταν φυσικό, έκανε το γύρο του κόσμου, με το θέμα να είναι πρώτο στα διεθνή ΜΜΕ.