Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, τη σύνθεση του σχήματος και το πλαίσιο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης. Ενδεικτικό το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για το μεσημέρι συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει αρχίσει ακόμη.
Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης.
Ενδεχομένως σήμερα οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς να καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, για το οποίο έχουν ακουστεί τα ονόματα των κ.κ. Λ. Παπαδήμου, Π. Ρουμελιώτη και Ν. Διαμαντούρου, αλλά και στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Τις τελευταίες πάντως ώρες έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια που θέλουν τον κ. Παπαδήμο να αναλαμβάνει πρωθυπουργός. Σχετικές πληροφορίες μεταδίδουν και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2087402 .
«Το θέμα του Πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. O κ. Μιχελάκης ανέφερε ακόμη ότι θα συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη στη νέα κυβέρνηση.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για τις 12.00 το μεσημέρι συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει αρχίσει ακόμη.
Χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανακοίνωσε ότι οι χθεσινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκαν «με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού».
Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η συμφωνία για τον νέο επικεφαλής δεν έχει κλείσει ακόμη, σημείωνε όμως πως οι συνομιλίες συνεχίζονται «σε εποικοδομητικό πνεύμα».
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, αρχικά επικρατέστερο εμφανιζόταν το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου, ωστόσο, στο προσκήνιο ήρθε αργότερα και το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, καθώς και του Ελληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Όπως μετέδωσε το Reuters, o κ. Διαμαντούρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε διερευνητική προσέγγιση σχετικά με το ενδεχόμενο να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. «Υπήρξε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες (την Κυριακή) και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια επαφή», δήλωσε ο κ. Διαμαντούρος, σύμφωνα με το πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν απέρριψε την πρόταση υπό την προϋπόθεση να εκπληρωθούν ορισμένοι όροι.
«Έχει γίνει μια διερευνητική επαφή και τίποτα άλλο. Επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ' επισήμων χειλέων να μου προτείνει το θέμα αυτό, δεν έχει υπάρξει», διευκρίνισε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο ρ/σ Αθήνα 984.
Παράλληλα, πρόσκληση να συμμετάσχει στην υπό δημιουργία κυβέρνηση δέχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, όπως o ίδιος δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως θα τη στηρίξει υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Όχι άλλες μειώσεις μισθών συντάξεων, όχι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όχι στο πλιάτσικο το οποίο θα επιχειρηθεί».
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλική υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και τις εξαιρετικά χρήσιμες σκέψεις του. Ευχαριστώ τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του» επισήμανε.
Πρόσθεσε όμως πως «η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία».
Τόνισε ακόμη πως θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση «με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου». «Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της» κατέληξε.
Παράλληλα, την πρόθεση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε ραδιοσταθμό. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν είναι η συμμετοχή. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ζήτησε οι όποιες αποφάσεις για τη νέα κυβέρνηση να ληφθούν γρήγορα και να υπερισχύσουν οι σώφρονες μέσα στα κόμματα «και όχι οι ακραίες φωνές».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός των τηλεφωνικών επαφών με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε χθες για τις διαβουλεύσεις τους προέδρους του ΛΑ.Ο.Σ., της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Ενημέρωση των εταίρων
Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, όπως αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, προκειμένου «η Ελλάδα, με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και για τις εξελίξεις που ακολούθησαν».
Κατά τη συνομιλία του με την κ. Μέρκελ, συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου από τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
«Και οι δυο εταίροι συμφώνησαν (στην τηλεφωνική τους επικοινωνία) ότι βασικό καθήκον της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Οι νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το έργο», ανέφερε.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό Γραφείο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τον σεβασμό της στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός και η χώρα, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη τη συμφωνία που έγινε, καθώς όπως εκτίμησε, διασφαλίζει την πορεία της χώρας δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ως αποστολή της την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Χ. Κλίντον, της Αυστρίας Μ. Σπίντελεγκερ και της Πορτογαλίας Π. Πόρτας είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της βάσει του νέου σχεδίου στήριξης που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ζήτησε από την Ελλάδα ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, εκπρόσωπός του αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί.