Πολιτιστικά
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 12:22

Τιμητική πλακέτα και αφιέρωμα για τον Ερντέν Κιράλ στο 52ο ΦΚΘ

Στον Τούρκο δημιουργό Ερντέν Κιράλ απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για το σύνολο του έργου του, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη.

Στον Τούρκο δημιουργό Ερντέν Κιράλ απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για το σύνολο του έργου του, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη. Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια της φετινής διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο -άγνωστο στη χώρα μας- σινεμά του Ερντέν Κιράλ.

«Αποτελεί παράδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να τιμά διακεκριμένους δημιουργούς. Είναι πλέον καιρός, λοιπόν, να παρουσιαστεί το συνολικό έργο ενός σπουδαίου Τούρκου σκηνοθέτη, τον οποίο και θέλουμε να τιμήσουμε με αυτό το ειδικό βραβείο», επεσήμανε για τον Ερντέν Κιράλ ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης. Ο Ερντέν Κιράλ, δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ, καθώς ο υπεύθυνος του Τμήματος και οι συνεργάτες του έκαναν κάτι που δε θα μπορούσα να κάνω ο ίδιος. Κατάφεραν να παρουσιάσουν όλες τις ταινίες μου, αντί για μία-δύο, όπως συνηθίζεται, κάτι το οποίο αποτελεί μια πολύ μεγάλη τιμή για μένα και γι’ αυτό τους ευχαριστώ και πάλι ιδιαίτερα». Ο Τούρκος σκηνοθέτης συνέχισε παραθέτοντας ορισμένες σκέψεις του, με αφορμή τέτοιου είδους εκδηλώσεις: «Στη Γαλλία και την Τουρκία έχουν γίνει στο παρελθόν ανάλογες προβολές και ρετροσπεκτίβες. Κάθε φορά, κατέληγα να αναρωτιέμαι εάν τελείωσε το έργο μου, εάν γίνομαι συνταξιούχος. Αν όμως το να γυρίζεις μια ταινία είναι ο δρόμος για να καταλαβαίνεις καλύτερα τη ζωή, τότε θα συνεχίζω να κάνω ταινίες και να ελπίζω! Σας ευχαριστώ πολύ».

Μετά την βράβευση του Ερντέν Κιράλ ακολούθησε η προβολή της ταινίας του, «Μέρες στο Χακάρι».