Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τις φήμες ότι η χώρα του προτίθεται να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λέγοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τις φήμες ότι η χώρα του προτίθεται να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λέγοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας.
«Ο πόλεμος δεν είναι πικ νικ. Εμείς θέλουμε ένα πικ νικ. Δεν θέλουμε πόλεμο», είπε ο Μπαράκ στο ισραηλινό ραδιόφωνο με αφορμή τη δημοσιοποίηση εντός της εβδομάδας μιας έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν.
«Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση», είπε ο Μπαράκ, διαψεύδοντας σχόλια των ισραηλινών μέσων ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν καταλήξει σε αυτή την επιλογή.
Ωστόσο ο υπουργός είπε ότι το Ισραήλ οφείλει να είναι προετοιμασμένο για «δύσκολες καταστάσεις» και ότι φέρει τελικά την ευθύνη για την ασφάλειά του. Όλες οι επιλογές ώστε να εμποδιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν πρέπει να παραμένουν ανοιχτές, τόνισε.
Όσον αφορά την αναμενόμενη έκθεση της ΙΑΕΑ ο Μπαράκ είπε: «Εκτιμώ πως θα είναι μια αρκετά σκληρή έκθεση. Αυτό δεν εκπλήσσει το Ισραήλ». «Ίσως έχουμε την τελευταία ευκαιρία για συντονισμένες, διεθνείς, πολύ σκληρές κυρώσεις που θα αναγκάσουν το Ιράν να σταματήσει».
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες προειδοποίησε την Κυριακή ότι «η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν είναι πιο κοντά από την εφαρμογή διπλωματικής λύσης».
Τις φήμες για επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν πυροδότησε η δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το Ισραήλ και η δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποτελεί «άμεση και σημαντική απειλή».
Η έκθεση της IAEA αναμένεται να ενισχύσει τις υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αναπτύξει την ικανότητά της να κατασκευάζει ατομικές βόμβες, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ότι το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Μααρίβ, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να πληγεί με διεθνείς κυρώσεις που «θα το παραλύσουν».
«Αν οι ΗΠΑ δεν ξεκινήσουν διαβήματα προς την επιβολή τέτοιου είδους αυστηρών κυρώσεων, αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί και η Δύση εξυπηρετούνται με ένα πυρηνικό Ιράν», δήλωσε ο υπουργός.
Αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης η Γαλλία
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η Γαλλία «ανησυχεί πολύ» για την πιθανότητα χρήσης από το Ιράν του πυρηνικού του προγράμματος για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά αντιτίθεται σε τυχόν πλήγμα κατά της Τεχεράνης καθώς θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
Ο Ζιπέ εξέφρασε την ανησυχία του για τα σενάρια που θέλουν το Ισραήλ να προετοιμάζει πλήγμα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Αν στην έκθεση της ΙΑΕΑ, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται ότι το Ιράν κατασκευάζει ατομικά όπλα, τότε η Γαλλία θα υποστηρίξει σθεναρά την επιβολή νέων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Ζιπέ, αλλά θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί τέσσερις φορές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά η Ρωσία και η Κίνα - δύο χώρες με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν νέες κυρώσεις.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι που το Ιράν περνάει τα όρια. Θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την περιοχή. Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη: αν χρειαστεί να ενισχύσουμε τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
«Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκαλούσε η στρατιωτική δράση», είπε ο ίδιος.
Η Ρωσία και το Ιράν προειδοποίησαν τη Δύση χθες Δευτέρα κατά της στρατιωτικής επέμβασης λέγοντας ότι μια επίθεση θα προκαλούσε θανάτους αμάχων και θα συνιστούσε νέα απειλή κατά της παγκόσμιας ασφάλειας.
Οι χώρες της Δύσης «ουδεμία σοβαρή απόδειξη» έχουν για την ύπαρξη ενός πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος στο Ιράν, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
«Δεν υπάρχει καμιά σοβαρή απόδειξη ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνική κεφαλή», δήλωσε ο Σαλεχί όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την αναμενόμενη έκθεση της ΙΑΕΑ.