Κόσμος
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2011 10:55

Αχμαντινετζάντ: Αμετακίνητο το Ιράν ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ απέρριψε σήμερα την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που διατυπώνει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη επιχείρησε να σχεδιάσει ατομική βόμβα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ απέρριψε σήμερα την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που διατυπώνει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη επιχείρησε να σχεδιάσει ατομική βόμβα, ισχυριζόμενος ότι βασίζεται σε «ανακριβείς» πληροφορίες που έλαβε από την Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η χώρα δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα στο δρόμο που ακολουθεί», είπε σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. «Γιατί καταστρέφετε το κύρος της υπηρεσίας εξαιτίας των ανακριβών ισχυρισμών της Αμερικής;» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρεσβευτή του Ιράν στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ. Η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει «ποτέ» το πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΙΑΕΑ, παρά την τελευταία έκθεσή της.

Το Ιράν «ουδέποτε θα εγκαταλείψει τα νόμιμα δικαιώματά του» στην πυρηνική ενέργεια και ως «υπεύθυνη χώρα» θα συνεχίσει να «σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων». Οι δεσμεύσεις αυτές προβλέπουν την επιθεώρηση των δραστηριοτήτων της από την ΙΑΕΑ, είπε ο Σολτανίεχ σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ιρανός αξιωματούχος κατηγόρησε το γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο ότι ενεργεί «μονομερώς, πολιτικά και μη επαγγελματικά» επικυρώνοντας τη δημοσιοποίηση «ψευδών κατηγοριών ενός μικρού αριθμού χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ».

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, η ΙΑΕΑ διατυπώνει «σοβαρές ανησυχίες» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες φέρονται να στηρίζονται σε «αξιόπιστες» πληροφορίες που δείχνουν ότι η Τεχεράνη επιχείρησε την κατασκευή ατομικού όπλου, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της.

Από χθες το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες της ΙΑΕΑ δηλώνοντας ότι βασίζονται σε παλιά στοιχεία, εκ των οποίων ορισμένα είναι ψευδή, και ότι έχει ήδη απαντήσει σχετικά λεπτομερώς κατά το παρελθόν, πριν από αρκετά χρόνια.

Για «άνευ προηγουμένου κυρώσεις» προειδοποιεί η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προειδοποίησε το Ιράν ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο επιβολής άνευ προηγουμένου κυρώσεων αν αρνηθεί να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Η Γαλλία θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί κατά ένα επίπεδο η διπλωματική πίεση στο Ιράν. Αν το Ιράν αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και αρνηθεί την όποια σοβαρή συνεργασία, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε, μαζί με άλλες πρόθυμες χώρες, κυρώσεις που δεν θα έχουν προηγούμενο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζιπέ.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI ο Ζιπέ ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις για να «μην συνεχίσει το Ιράν να εξασφαλίζει πόρους που του επιτρέπουν να συνεχίζει τις δραστηριότητές του παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες».