Προς το τέλος φαίνεται πως βαίνει η πολυήμερη αναμονή για τη μετάβαση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς στις 18.00 ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, θα προηγηθεί δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου. «Τελειώσαμε», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Κ. Παπούλιας.
Προς το τέλος φαίνεται πως βαίνει η πολυήμερη αναμονή για τη μετάβαση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς στις 18.00 ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, θα προηγηθεί δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο: «Τελειώσαμε», ενώ πληροφορίες τον θέλουν να είχε το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της ΝΔ.
Μετά τη συνάντηση αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αν και αίνιγμα αποτελεί ακόμη το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
Οι συνεχείς εμπλοκές για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν έχουν δώσει ακόμη τέλος στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επιβεβαίωσε ότι χθες συναντήθηκε με το Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά και αποκάλυψε ότι του έγινε πρόταση να γίνει πρωθυπουργός, η οποία ωστόσο δεν ευδοκίμησε λόγω «ορισμένων θεμάτων για τη συμμετοχή των προσώπων» στη νέα κυβέρνηση.
«Συμφωνήσαμε», είπε και συνέχισε: «Δεν μου έθεσαν κανένα όρο αν θα αλλάξω υπουργούς ποιους θα βάλω ποιους δεν θα βάλω». «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «υπήρχαν ορισμένα θέματα και σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου αυτής της κυβέρνησης και τη συμμετοχή προσώπων».
Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να έρθουν στελέχη και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, αντί να παίζουν κάποιοι τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό».
Μεταξύ άλλων, το τελευταίο 24ωρο, αφού άρχισε να ατονεί η φήμη περί συμφωνίας με το Λουκά Παπαδήμο, πληροφορίες ήθελαν το Φ. Πετσάλνικο αλλά και τον πρόεδρο του Δικαστηρίου της ΕΕ Β. Σκουρή να είναι οι έτεροι υποψήφιοι για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση συμφωνίας επί του επικεφαλής του νέου σχήματος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο Κάρολος Παπούλιας θα συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ώστε να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Η δυστοκία που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις μεταξύ των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η αξιωματίκη αντιπολίτευση δεν φέρει ευθύνη για την καθυστέρηση. «Η λύση είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου, δεν νοείται καμία άλλη καθυστέρηση, επιτέλους ας τελειώνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ελπίδα να υπάρξει γρήγορη κατάληξη των διεργασιών εξέφρασε με σημερινή της δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «η χρειάζεται Πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2088180 .
«Λυπάμαι για την Ελλάδα» ήταν το σχόλιο του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς εξακολουθούν να κινούνται «στον αστερισμό της παράνοιας» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2088176 .
Από το βήμα της Βουλής είπε ακόμη «όχι» σε κυβέρνηση τεχνοκρατών. «Δεν μπορούν να απουσιάζουν τα πρώτα ονόματα από αυτή την προσπάθεια. Εμείς οι πολιτικοί είμαστε για τα δύσκολα, όχι για να παίρνουμε χειροκροτήματα σε Ημερίδες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε επίσης τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων την ύστατη αυτή στιγμή να επιδείξουν σοβαρότητα αλλά και τους βουλευτές «αν δεν μπορούν οι δύο αρχηγοί να καταλήξουν σε μια φόρμα, ας αποφασίσουν εκείνοι είτε να σπρώξουν είτε να εγκαλέσουν, να προτείνουν, να ανατρέψουν».
Έντονα επικριτική απέναντι στους χειρισμούς των δύο πολιτικών αρχηγών εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «αντί να σώσουν τη χώρα, την οδηγούν στην καταστροφή» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2088192 .
Όπως είπε, η χώρα χρειάζεται ισχυρό πρωθυπουργό με κύρος στο εσωτερικό και με αναγνώριση στο εξωτερικό. Συμπλήρωσε ότι «κομματικά ή προσωπικά παιχνίδια εντός των κομμάτων είναι απαράδεκτα».
Παρέμβαση για το ζήτημα έγινε και από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Η Ελλάς δεν χρειάζεται Πρωθυπουργό μαριονέττα», διεμήνυσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου. «Ο Εθνικός διασυρμός», συμπλήρωσε, «και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε».
Ν. Σηφουνάκης: Εως το τέλος της τετραετίας η νέα κυβέρνηση
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως η θητεία της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να λήξει ταυτόχρονα με την θητεία της παρούσας Βουλής κι όχι να είναι λίγων μηνών.
Χρ. Πρωτόπαππας: Χρειάζονται ισχυρά πολιτικά πρόσωπα
«Στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρά πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα αναγνωρίζει ο λαός» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.
ΣΕΤΕ: Η καθυστέρηση οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή
«Κάθε ώρα καθυστέρησης στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης επιδεινώνει το ήδη εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της έκθεσης τουρισμού World Travel Market στο Λονδίνο.
Πρόσθεσε πως ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι «πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή, να παραμεριστούν τα όποια προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και να σχηματιστεί άμεσα ισχυρή νέα κυβέρνηση συνεργασίας».