Την αισιοδοξία ότι η νέα κυβέρνηση «θα παράσχει ασφάλεια σε μια ταραγμένη εποχή» εξέφρασε σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η συμφωνία για το σχηματισμό της «υπερβαίνει κομματικές και προσωπικές προκαταλήψεις». «Θεσμική επιλογή και «πρόσωπο που μας ενώνει» ο νέος Πρωθυπουργός. Στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την αισιοδοξία ότι η νέα κυβέρνηση «θα παράσχει ασφάλεια σε μια ταραγμένη εποχή» εξέφρασε σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η συμφωνία για το σχηματισμό της «υπερβαίνει τις κομματικές και προσωπικές προκαταλήψεις».
«Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να παραμείνουμε ασφαλείς στο ευρώ, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, επισήμανε ότι πρόκειται για «θεσμική επιλογή» και «πρόσωπο που μας ενώνει».
Η νέα κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει στο δρόμο των μικρών και μεγάλων αλλαγών που ξεκινήσαμε, πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με τις πλάτες των περισσοτέρων κομμάτων μπορούμε πλέον να βάλουμε τάξη στη χώρα».
«Κάνουμε πράξη το εθνικά επιβεβλημένο και αυτονόητο. Οι δυνάμεις του τόπου βάζουμε πλάτη με μια κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης. Αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος από την αρχή επεδίωξε την συμπόρευση και τη συστράτευση.
«Με το σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στους εταίρους μας ότι ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ότι ξέρουμε να συνεργαζόμαστε», συνέχισε.
Ευχήθηκε επίσης ότι με αυτή την προσπάθεια να ανοίξει μια νέα εποχή στη χώρα, αφού, όπως τόνισε, «έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, να δείξουμε ότι δεν είμαστε μεταξύ μας εχθροί».
Διευκρίνισε επιπλέον ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πορευτεί με έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και «με τη στήριξη όλων μας», για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης και τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ.
Κάνοντας ένα απολογισμό της θητείας του, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, δήλωσε υπερήφανος που παρά, όπως είπε, τις αντιξοότητες «καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και αποφύγαμε τη χρεοκοπία».
Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ίδιος δεν λογάριασε ποτέ τίποτα μπροστά στο εθνικό συμφέρον, «κανένα αξίωμα, καμία καρέκλα και κανένα πολιτικό κόστος». «Για μένα η Ελλάδα είναι πάνω από όλα», σημείωσε.
Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη την αντοχή και την επιμονή που έδειξε στις δύσκολες καταστάσεις.
«Χάρη στις δικές σας προσπάθειες η Ελλάδα εξακολουθεί να ελπίζει και να αγωνίζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά και ολοκλήρωσε το μήνυμά του ευχόμενος «κάθε επιτυχία στο νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση».
Αμέσως μετά το μήνυμά του στους πολίτες, ο κ. Παπανδρέου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντήσει τον Κάρολο Παπούλια και να του ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Στην αρχή της συνάντησής του με το Γιώργο Παπανδρέου, ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ανακούφισή του, συμπληρώνοντας ότι ο λαός περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να αποδώσει.
«Ανοίγει μια ευκαίρια, μια άλλη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου και σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα σημείωσε πως ελπίζει «να είναι μια βάση για περαιτέρω μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας» αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
«Υπάρχει ανακούφιση γιατί τα τελευταία 24ωρα περιμέναμε το σχηματισμό αυτής της κυβερνησης», του απάντησε ο κ. Παπούλιας, παρατήρησε ότι πρόκειται για «κυβέρνηση που επωμίζεται πολλά» και πως «ο ελληνικος λαός περιμένει και εκείνος να αποδώσει αυτή η κυβέρνηση».
Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την προεδρία της Δημοκρατίας, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα γίνει αύριο το πρωί στις 10.00.
Προηγήθηκε η αιφνιαδιαστική αποχώρηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ από το προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε σε έντονο ύφος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Καρατζαφέρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ενόχλησή του προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς εισήλθαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ο ίδιος να κληθεί, ενώ βρισκόταν ήδη στο προεδρικό μέγαρο.
Εμφανώς οργισμένος ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ακόμη πως «αν δεν βάλουν τον Παπαδήμο Πρωθυπουργό δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη χώρα».
Σημειώνεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο δεν μετέβησαν επίσης η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Αλ. Παπαρήγα: Κυβέρνηση μαύρου μετώπου
Σε σχετικές της δηλώσεις, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε «κυβέρνηση μαύρου μετώπου την υπό συγκρότηση κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «θέλανε να σχηματίσουνε μία κυβέρνηση που είναι πιο ικανή να βάλει στη γωνία το λαό». Πρόσθεσε πως αυτή «η κυβέρνηση έχει στόχο να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και να δημιουργήσει προυποθέσεις μιας σχετικάς ήρεμης κατάστασης σε μια φάση που η ανεξελεγκτη χρεοκοπία είναι προ των πυλών».
Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε πως οι εξελίξεις που θα υπάρξουν θα κάνουν πολύ χειρότερη τη ζωή του λαού και ζήτησε επιμονή στη γραμμή της πάλης κατά των μονοπωλίων.