Πολιτιστικά
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 13:01

Ο «Φάουστ» στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ, «Φάουστ», που θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 17 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε πρεμιέρα στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

Η ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ, «Φάουστ», που θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 17 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε πρεμιέρα στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

Ο σκηνοθέτης - ένας από τους 100 καλύτερους του παγκόσμιου κινηματογράφου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου- απηύθυνε θερμό χαιρετισμό μέσω επιστολής στο κοινό. «Όταν σβήνουν τα φώτα και εμφανίζονται οι εικόνες στην οθόνη, ο άνθρωπος ξεχνά για λίγο σε πόσο δύσκολους καιρούς ζούμε σήμερα, και νιώθει πως δεν είναι μόνος. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο», ανέφερε ο δημιουργός.

Η ταινία

Ο «Φάουστ» του Σοκούροφ δεν είναι απλά μια κινηματογραφική προσαρμογή του έργου του Γκαίτε με τη συνηθισμένη έννοια, αλλά μια ανάγνωση των όσων παραμένουν πίσω από τις γραμμές. Ο Φάουστ είναι στοχαστής, φερέφωνο ιδεών, αναμεταδότης λέξεων, μηχανορράφος, ονειροπόλος. Ένας ανώνυμος άνδρας που οδηγείται απ’ τα πιο βασικά ένστικτα: την πείνα, την απληστία, τη λαγνεία.

Ένα δυστυχισμένο, στοιχειωμένο πλάσμα που εκφράζει ένα ερώτημα. Γιατί να παραμένουμε στη στιγμή, όταν μπορούμε να πάμε πιο πέρα; Όλο και πιο πέρα, όλο και πιο κει, σπρώχνοντας προς τα μπροστά –χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος είναι ακίνητος; Κι ότι εμείς είμαστε αυτοί που θα φύγουμε;

Η ταινία εντάσσεται στις Ειδικές Προβολές του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες, που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Ο σκηνοθέτης

Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ γεννήθηκε στην Ρωσία το 1951 και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Γκόρκι. Στα 19 του έκανε την πρώτη του δουλειά ως παραγωγός στην τηλεόραση, σπούδασε, επίσης, σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, και το 1980 προσλήφθηκε στο Στούντιο Λένφιλμ, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει στο Στούντιο Λένινγκραντ, όπου γύρισε τα ντοκιμαντέρ του. Έχει λάβει πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις, όπως βραβεία FIPRESCI και Ταρκόφσκι.