Κόσμος
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 14:13

Κομισιόν: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διάσπαση της ευρωζώνης

Η βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης χρέους, αλλά η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να δημιουργήσει διχόνοια εντός της ζώνης ή της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν μετά τις πληροφορίες περί συζητήσεων για στενότερη οικονομική ενοποίηση μιας μικρότερης ομάδας χωρών.

Η βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης χρέους, αλλά η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να δημιουργήσει διχόνοια εντός της ζώνης ή της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ανακοίνωση ακολουθεί τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Reuters, σύμφωνα με τις οποίες Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι συζητούν το σενάριο της στενότερης οικονομικής ενοποίησης μιας μικρότερης ομάδας χωρών.

«Μία επιβράδυνση της βαθύτερης ενοποίησης της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Αλλά αυτή είναι μία ανοιχτή διαδικασία, όχι διαδικασία που αποκλείει και διαιρεί», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αχρενκίλντε Χάνσεν.

Επικαλέστηκε ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι μια διάλυση της ευρωζώνης ή της ΕΕ θα μείωνε στο μισόν το ΑΕΠ της ΕΕ σε πρώτη φάση.

Μόνο για τη Γερμανία, το κόστος μια τέτοιας διάσπασης θα ήταν 3% του ΑΕΠ και απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας αν η ευρωζώνη συρρικνωνόταν.

«Είναι ένα τεράστιο κόστος… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διασπαστεί η ευρωζώνη γιατί θα ήταν αντίθετο στα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης συνολικά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Νωρίτερα, το Βερολίνο διέψευσε ότι προωθεί την ιδέα μιας μικρότερης ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι πολιτικές του εστιάζονται στη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης συνολικά.

«Η γερμανική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν προωθεί τέτοια σχέδια», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Αντιθέτως, οι πολιτικές μας έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης ως συνόλου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη ρίζα τους», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Σύμφωνα με το χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters, ανώνυμος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία είχαν εντατικές διαβουλεύσεις... τους τελευταίους μήνες, σε όλα τα επίπεδα». «Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά, αλλά ή αλήθεια είναι ότι πρέπει να συντάξουμε τη λίστα αυτών που δεν θέλουν να είναι μέλη της λέσχης και αυτών που απλά δεν μπορούν να είναι μέλη», δήλωσε η πηγή.