Πολιτιστικά
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 10:24

Θανάσης Πολυκανδριώτης: «Να κάνουμε νέα αρχή»

Σε μια αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και «Οι Επόμενοι» τραγουδούν και θυμούνται δύο μεγάλους δημιουργούς, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο θέατρο Badminton.

Σε μια αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και «Οι Επόμενοι» τραγουδούν και θυμούνται δύο μεγάλους δημιουργούς, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο θέατρο Badminton.

Η μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στους δύο μεγάλους λαϊκούς συνθέτες, Γιώργο Ζαμπέτα και Aκη Πάνου -δύο διαφορετικές περιπτώσεις στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού- είναι μια περιήγηση στη ζωή και τους ήχους των δύο δημιουργών. Βασισμένη σε αγαπημένα τραγούδια τους με πολλά ταξίμια και αυτοσχεδιασμούς από τους ταλαντούχους νέους μπουζουκίστες, περιλαμβάνει τραγούδια ερωτικά, σατιρικά, κοινωνικά, τραγούδια που γράφτηκαν για τις οριακές και τις μελαγχολικές στιγμές του ανθρώπου.

Στη συναυλία αυτή, πρωταγωνιστής είναι το μπουζούκι. Η θέση του μπουζουκιού σήμερα οφείλεται κατά πολύ στον «performer» Γιώργο Ζαμπέτα και το συνθέτη και στιχουργό Άκη Πάνου. Οι δύο αυτοί καλλιτέχνες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το Θανάση Πολυκανδριώτη και το μοναδικό λαϊκό μας όργανο, το μπουζούκι.

Με αυτή τη νοσταλγική διάθεση, ο βιρτουόζος του μπουζουκιού και ιδρυτής του συγκροτήματος με τα 30 μπουζούκια, «Οι Επόμενοι», μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί μας.

Με ποιο όραμα ιδρύσατε το συγκρότημα 30 μπουζουκιών «Οι Επόμενοι»;

«Τη δεκαετία του '90 άρχισε να διαφαίνεται η κρίση στο λαϊκό τραγούδι, και με αυτή μου την πράξη έχω σκοπό να συσπειρώσω νέους και νέες που πραγματικά αγαπούν το μπουζούκι και το θέλουν να πάει ακόμα πιο ψηλά».

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία, που καθιστούν ένα τραγούδι κατ' εξοχήν λαϊκό;

«Να έχει καλό στίχο, απλό και κατανοητό με νόημα, καλή μουσική με χρώματα από τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και να απευθύνεται στον λαό».

Θεωρείτε ότι η νέα γενιά έχει απομακρυνθεί από το γνήσιο λαϊκό τραγούδι;

«Όχι. Θεωρώ όμως ότι τη νέα γενιά την έχουν αποπροσανατολίσει τα μέσα ενημέρωσης, με την επιμονή τους να παίζουν και να προβάλουν πολύ λιγότερο ελληνικό τραγούδι και περισσότερο ξένο και κακό ελληνικό».

Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο της μουσικής παιδείας στη χώρα μας;

«Πολύ χαμηλό, αφού θεσμικά πράγματα όπως Ακαδημία λαϊκής μουσικής δεν υπάρχει, ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει πριν εκατό χρόνια».

Με αυτή τη συναυλία προτείνετε το μουσικό αντίδοτο για την οικονομική κρίση. Ποιο είναι το ουσιαστικό και πρακτικό αντίδοτο για την τραγική αυτή κατάσταση που βιώνουμε, αλλά και για τον τρόπο που τη χειρίζονται οι ιθύνοντες;

«Πιστεύω ότι είναι μια φωνή αγαλλίασης του ακροατή που θα έλθει στην παράσταση, αφού θα τραγουδήσει και θα ξεχάσει για λίγο το πρόβλημα της κρίσης.

Το ουσιαστικό αντίδοτο είναι να γράψουμε με μαύρο μελάνι αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και να κάνουμε νέα αρχή, γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και μάλιστα με καλή μουσική για στήριξη. Εγώ είμαι διαθέσιμος».

Πληροφορίες

θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, Αθήνα, ώρα έναρξης: 21:00, τιμές εισιτηρίων 20,30,40 και 45 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης