Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα στην ΕΕ, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αύριο η ψηφοφορία στην κάτω βουλή, εντός των ημερών ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης που θα θέσει τέλος στην εποχή Μπερλουσκόνι.
Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα στην ΕΕ με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Εντός των ημερών αναμένεται και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης, θέτοντας τέλος στην εποχή Μπερλουσκόνι.
Η έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία ανοίγει το δρόμο για την ψήφισή τους αύριο και από την κάτω βουλή, όπου αναμένεται επίσης να περάσουν χωρίς πρόβλημα.
Η έγκριση των μέτρων ακολούθησε εκκλήσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ιταλίας για την ανάληψη επείγουσας δράσης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, πυροδοτώντας φόβους για τη βιωσιμότητα του χρέους της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε ψηφοφορία την περασμένη Τρίτη, έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί αφού περάσουν τα μέτρα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της χώρας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να δεχθεί την παραίτησή του Μπερλουσκόνι ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη παροχή εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης, πιθανόν στον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι. Εξάλλου ο Μόντι διορίστηκε αυτή την εβδομάδα ισόβιος γερουσιαστής από το Ναπολιτάνο, κάτι που θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι επίκειται ο διορισμός του στην πρωθυπουργία.
Ο Ναπολιτάνο έχει απευθύνει έκκληση στο κοινοβούλιο να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πακέτο μέτρων, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και η νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες, να είναι έτοιμη το βράδυ της Κυριακής, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι επρόκειτο να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι η Ιταλία πρέπει να εφαρμόσει επείγουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι να προσφύγει στις κάλπες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2089751 .
Σύμφωνα με το Reuters, η δήλωση ότι «η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όχι εκλογές» συνιστά διαφοροποίηση από το κείμενο της προγραμματιμένης ομιλίας του Ρόμπεϊ στη Φλωρεντία.