Κόσμος
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 17:54

Συρία: «Έντεκα νεκροί» από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Έντεκα ανθρώπους φέρονται να σκότωσαν σήμερα οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας, την ώρα που οι η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch ζητούσε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Δαμασκού στον οργανισμό σε απάντηση στη συνεχιζόμενη βία.

Έντεκα ανθρώπους φέρονται να σκότωσαν σήμερα οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας, την ώρα που οι η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch ζητούσε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Δαμασκού στον οργανισμό σε απάντηση στη συνεχιζόμενη βία.

Ακτιβιστές από τη Χομς -όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από οποιαδήποτε άλλη επαρχία στη Συρία την έναρξη των διαδηλώσεων αναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ- δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επτά αμάχους και έναν λιποτάκτη. Ακόμη τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μόνο στη Χομς οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 104 ανθρώπους αφότου η Δαμασκός συμφώνησε να εφαρμόσει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για έξοδο από την κρίση, πριν εννέα ημέρες, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Η συστηματική φύση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Χομς από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και παράνομων δολοφονιών, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνει η οργάνωση.

Η HRW ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό, να ζητήσει από τον ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στους υπεύθυνους για τη βία και να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πάντως τα αραβικά κράτη παραμένουν διχασμένα σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν την αιματηρή καταστολή από τη Συρία του κινήματος αμφισβήτησης, αφού η πρόταση για ειρήνευση του Αραβικού Συνδέσμου δεν κατάφερε να σταματήσει τη βία, ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες να γεφυρωθούν οι διαφορές τους στην αυριανή συνάντηση.

Πολλές χώρες είναι αντίθετες στην άσκηση πίεσης στον Ασαντ και δεν φαίνεται πιθανό οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών να αποφασίσουν το «πάγωμα» της συμμετοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο στη διάρκεια της αυριανής τους συνάντησης στο Κάιρο, όπως λένε διπλωμάτες που θα πάρουν μέρος.

Η Σαουδική Αραβία προΐσταται μίας ομάδας κρατών του Κόλπου, στην οποία περιλαμβάνονται το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, που είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση στον Ασαντ, σύμμαχο του αντιπάλου τους Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, αντίθετες σε αυτή την προοπτική είναι η Υεμένη, όπου συνεχίζεται η εξέγερση εναντίον του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο Λίβανος και η Αλγερία.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Συρίας, καθώς και σε πολλές κρατικές εταιρείες, με αποτέλεσμα η Δαμασκός να έχει αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ