Πολιτική
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 22:18

Δ. Αβραμόπουλος: Ώρες εθνικής ευθύνης

Θα είμαστε παρόντες στο ξεκίνημα αυτής της εθνικής προσπάθειας πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούμε το εθνικό συμφέρον, τόνισε ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο.

«Θα είμαστε παρόντες στο ξεκίνημα αυτής της εθνικής προσπάθειας πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούμε το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο.

«Είναι ώρες εθνικής ευθύνης, ώρες κρίσιμες για την πατρίδα μας. Και αυτό που πρέπει να μας οδηγήσει όλους μας, μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, είναι η ίδια η Ελλάδα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του, Π. Μπεγλίτη. Κατά την ομιλία του και αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και τον κ. Μπεγλίτη, επισήμανε ότι αναλαμβάνει «με αίσθημα ευθύνης και τιμής, ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο, εν μέσω μιας βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης και μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης θεσμών».

Τόνισε παράλληλα ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διατηρεί πάντοτε την ύψιστη σημασία του για την προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας, που εξασφαλίζεται μόνο όταν υπάρχει αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύς σε κάθε εξωτερικό κίνδυνο και απειλή κατά της ειρήνης.

Προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τόνισε, θα είναι ο περιορισμός των δαπανών και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαμήνυσε τέλος ότι «μπορεί μεν να περιορίζεται κατ’ ανάγκη η δημοσιονομική μας ελευθερία, αλλά η εθνική μας κυριαρχία, η άσκηση της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν περιορίζεται και δεν συμπιέζεται».

Από την πλευρά του, ο προκάτοχος του κ. Αβραμόπουλος, Π. Μπεγλίτης ευχήθηκε καλή δύναμη στην νέα ηγεσία του υπουργείου. «Την έχετε ανάγκη, την έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα διαθέτει «αξιόπιστες και με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα Ένοπλες Δυνάμεις», ενώ διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι «το υστέρημά του πιάνει τόπο».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι τα δύο χρόνια της παραμονής του στο υπουργείο δόθηκε μια «μεγάλη μάχη, σε συνθήκες δύσκολες», ενώ αναγκαστικά ελήφθησαν, όπως είπε, και επώδυνες αποφάσεις.

«Δεν το κάναμε γιατί είχαμε κάποιο θα έλεγα «σαδισμό» απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους συνταξιούχους αποστράτους. Ήταν οι ανάγκες τέτοιες και παραμένουν γιατί παραμένει πάντα η ανάγκη του εξορθολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε Ένοπλες Δυνάμεις προσανατολισμένες και προσαρμοσμένες στις επιχειρησιακές ανάγκες του 21ου αιώνα», εξήγησε.