Πολιτιστικά
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011 19:37

Έπεσε η αυλαία του 52ου ΦΚΘ

Η αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, με την τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον.

Η αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, με την τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Δημήτρης Εϊπίδης, έκανε έναν απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το κοινό μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Το ποσοστό πληρότητας των αιθουσών έφτασε το 90%, η φετινή διοργάνωση κύλησε εν μέσω σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, εντός των οποίων το Φεστιβάλ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση των καιρών, καθρεφτίζοντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια ασυμβίβαστων δημιουργών». Τέλος, ανανέωσε το ραντεβού για τον ερχόμενο Μάρτιο, στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Τα βραβεία του 52ου ΦΚΘ

Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος -που συνοδεύεται από το ποσό των 20.000 ευρώ- κέρδισε η ταινία «Πορτρέτο στο Λυκόφως», από τη Ρωσία.

Τον Χρυσό Αλέξανδρο παρέλαβαν η σκηνοθέτιδα, Αγγελίνα Νικόνοβα, και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Όλγα Ντιχοβίτσναγια, η οποία συμμετείχε τόσο στην παραγωγή όσο και στο σενάριο. Η κα. Νικόνοβα χαρακτήρισε «μεγάλη ενθάρρυνση αυτή τη διάκριση», πλέκοντας το εγκώμιο της συνεργάτιδάς της για την εμπιστοσύνη που της έδειξε. Από τη μεριά της, η κα. Ντιχοβίτσναγια ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν δωρεάν για την ταινία, χαρακτηρίζοντας το έπαθλο των 20.000 ευρώ, ως δώρο για τη δωρεάν δουλειά που κατέβαλαν όλοι οι συντελεστές, μιας και, όπως υπογράμμισε, «τα χρήματα του βραβείου είναι λίγο περισσότερα από το κόστος όλης της παραγωγής».

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος –που συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ- απονεμήθηκε στην ταινία «Ογδόντα γράμματα» του Βάτσλαβ Κάντρινκα, ο οποίος τόνισε: «Έπρεπε να δείτε πού ήμουν πέρυσι, όταν η μόνη υποστήριξη που είχα ήταν από φίλους και συγγενείς. Αυτό το βραβείο είναι μεγάλη τιμή για μένα και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί αυτή η βράβευση μου δίνει ελπίδα για το μέλλον».

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος –που συνοδεύεται από το ποσό των 5.000 ευρώ- απέσπασε η ταινία «Πορφίριο» του Αλεχάντρο Λάντες. Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο σκηνοθέτης έκανε ειδική μνεία στους Έλληνες συντελεστές του φιλμ.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απέσπασε η Στεφανία Γουλιώτη, για την ερμηνεία της στην ταινία «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, ενώ το βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Βόταν Βίλκε Μέρινγκ, για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Φωτιά» της Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελ.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Μαρκ Τζάκσον, για την ταινία «Χωρίς». Το βραβείο σεναρίου κέρδισε ο Τζον Μακίλνταφ, για την ταινία «Ιδού ο Αμνός».

Αναλυτικά τα βραβεία του 52ου ΦΚΘ:

Βραβεία Διεθνούς Επιτροπής

Βραβείο Καλύτερης ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος: «Πορτρέτο στο Λυκόφως» (Twilight Portrait) της Αγγελίνα Νικόνοβα.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος: «Ογδόντα Γράμματα» (Eighty Letters) του Βάτσλαβ Κάντρινκα.

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία - Χάλκινος Αλέξανδρος: «Πορφίριο» (Porfirio) του Αλεχάντρο Λάντες.

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μαρκ Τζάκσον, για την ταινία «Χωρίς» (Without).

Βραβείο Σεναρίου: Τζον Μακίλνταφ, για την ταινία «Ιδού ο αμνός» (Behold the Lamb).

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στεφανία Γουλιώτη, για την ερμηνεία της στην ταινία «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Βόταν Βίλκε Μέρινγκ, για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Φωτιά» (The Fire) της Μπριγκίτε Μαρία Μπέρτελ.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: Ρονίτ Ελκαμπέτς, Μάικλ Μοσόνοφ και Γιόαβ Ρότμαν, πρωταγωνιστές της ταινίας «Η Πλημμύρα» (The flood) του Γκι Νατίβ.

Το σκεπτικό της απονομής του συγκεκριμένου βραβείου είναι το εξής: «Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονέμεται στους πρωταγωνιστές του ισραηλινού δράματος «Η πλημμύρα», οι οποίοι χάρη στη δυνατή, παθιασμένη και συμπαγή ερμηνεία τους, αναδεικνύουν την αφήγηση και κάνουν την ταινία αληθινή και βαθιά συγκινητική.

Βραβεία FIPRESCI

Στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, διακρίθηκε η ταινία «Ογδόντα Γράμματα» (Eighty Letters) του Βάτσλαβ Κάντρινκα (Τσεχία, 2011).

Στις ελληνικές ταινίες διακρίθηκε η δημιουργία «Η Πόλη των Παιδιών», του Γιώργου Γκικαπέππα (Ελλάδα, 2011).

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες, «Ρωμαίος Έντεκα» (Romeo Eleven) του Ιβάν Γκρμπόβιτς.

Bραβεία κοινού FISCHER απέσπασαν:

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, η ταινία «Η Πλημμύρα» (The Flood) του Γκι Νατίβ (Ισραήλ-Καναδάς-Γερμανία-Γαλλία, 2010).

Στο Ελληνικό Πρόγραμμα, η ταινία «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαϊωάννου.

Στο Τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, «Ο Εχθρός» (The Enemy) του Ντέζαν Ζέτσεβιτς (Σερβία-Βοσνία Ερζεγοβίνη-Κροατία-Ουγγαρία, 2011).

Στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, ο «Τυραννόσαυρος» (Tyrannosaur) του Πάντυ Κόνσινταϊν ( Βρετανία, 2011).

Η αυλαία του 52ου ΦΚΘ έπεσε με την προβολή της ταινίας «Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν», του Σον Ντέρκιν. Την τελετή λήξης άνοιξε το σύνολο εγχόρδων «Ροτόντα», το οποίο αποτελείται από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ιρίνα Ντράγκνεβα.