Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για αναστολή της συμμετοχής της Δαμασκού στον οργανισμό. Νέες κυρώσεις από την ΕΕ.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για αναστολή της συμμετοχής της Δαμασκού στον οργανισμό λόγω της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο αλ-Μουαλέμ έκανε λόγο για «επικίνδυνο βήμα» που υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο αλ Μουαλέμ ζήτησε συγγνώμη για τις επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματικών αποστολών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Όσον αφορά τις επιθέσεις σε ξένες πρεσβείες, ως υπουργός Εξωτερικών ζητώ συγγνώμη», όπως είπε. Πλήθη επιτέθηκαν εναντίον των πρεσβειών της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο το βράδυ, καθώς και εναντίον του προξενείου της Γαλλίας στη Λατάκια και το Χαλέπι.
Ο Σύρος υπουργός πρόσθεσε ότι όλα τα «σχέδια» εναντίον της Συρίας θα αποτύχουν, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη χώρα, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να μπλοκάρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις προσπάθειες της Δύσης για καταδίκη των εξελίξεων στο εσωτερικό της Συρίας.
«Η Συρία δεν είναι Λιβύη. Το λιβυκό σενάριο δεν θα επαναληφθεί. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι διαφορετικό από αυτό που συνέβη στη Λιβύη και ο συριακός λαός δεν χρειάζεται να ανησυχεί», όπως είπε.
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Δαμασκού το Σάββατο και κάλεσε το στρατό της να τερματίσει τη βία εναντίον των πολιτών.
Την ίδια ώρα, την άμεση παραίτηση του Σύρου προέδρου ζητεί, μέσω συνέντευξής του στο BBC, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2091052 . «Αν ο Μπασάρ (αλ Ασαντ) ενδιαφερόταν για τη χώρα του, θα έπρεπε να παραιτηθεί», δήλωσε.
Σε οξείς τόνους καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον ξένων διπλωματικών αποστολών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Αυτοί που δεν έχουν ειρηνική σχέση με το λαό τους στη Μέση Ανατολή θα φύγουν», δήλωσε. «Θα υιοθετήσουμε την πιο αυστηρή στάση απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκαν οι διπλωματικές αποστολές της στο συριακό έδαφος και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο αγώνα του συριακού λαού», τόνισε ο Νταβούτογλου απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου προσθέτοντας ότι θεωρεί πως οι χώρες της Δύσης υποκινούν τους αντιπάλους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να ανατρέψουν το καθεστώς του.
Νέες κυρώσεις από την ΕΕ
Την ίδια ώρα, η ΕΕ επέκτεινε σήμερα τις κυρώσεις της κατά της Συρίας και ζήτησε από τον ΟΗΕ να βοηθήσει τους πολίτες που είναι θύματα των μέτρων καταστολής.
Στη διάρκεια της συνόδου τους στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέκτειναν τις κυρώσεις τους σε 18 ακόμα άτομα στη Συρία και ενέκριναν το σχέδιο για αποκλεισμό της Δαμασκού από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου, δικαιολόγησε την ανάγκη για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Συρίας αναφερόμενος τα αιματηρά μέτρα καταστολής του καθεστώτος κατά των διαδηλώσεων.
Ο Γάλλος υπουργός απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ «για την προστασία του συριακού λαού». Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ είπε ότι «μια πιθανότητα για την προστασία των Σύρων πολιτών είναι η αποστολή παρατηρητών, ίσως και μιας ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον απέκλεισε στη φάση αυτή μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως στη Λιβύη.