Το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει παρουσίασε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του ο Λουκάς Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, καθώς το έργο που έχει αναλάβει είναι «δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική θητεία της».
Το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει παρουσίασε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του ο Λουκάς Παπαδήμος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, καθώς το έργο που έχει αναλάβει είναι «δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη χρονική θητεία της».
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα για την υιοθέτηση του νέου προγράμματος δανειοδότησης, ενώ αμέσως μετά θα καταρτιστεί η σύμβαση που θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου πριν από το τέλος του έτους.
Ιεραρχώντας τις ενέργειες που χρήζουν άμεσης προώθησης, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στην ανάγκη κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της συνταγματικά προβλεπόμενης ημερομηνίας. Το σχέδιο του Προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει μια πρώτη εκτίμηση για τις ευεργετικές επιπτώσεις του PSI, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών
Πέρα από τους παραπάνω στόχους, η κυβέρνηση θα επιδιώξει και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδήμος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Αυτές οι διαρθωτικές αλλαγές αφορούν: το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων, προσωπικού και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.
Εξειδικεύοντας τις πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση των παραπάνω αλλαγών ο κ. Παπαδήμος εστίασε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και πάταξης της γραφειοκρατίας, αλλά και περιορισμού της σπατάλης μέσω της κατάργησης περιττών φορέων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε ότι αυτό θα συνεχιστεί κανονικά και ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει «επενδυτικό ενδιαφέρον».
Για τα φορολογικά, τόνισε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, δεν είναι μόνον μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οσον αφορά στην αγορά εργασίας, επισήμανε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η ενίσχυση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Παράλληλα δεσμεύθηκε για την προώθηση νέου νόμου για την απλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου και για ευνοϊκά επιτόκια σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Εκανε επίσης ειδική μνεία στην προώθηση της αναδιάρθρωσης του ΕΣΠΑ, αλλά και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, τόνισε ότι στόχος είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και η προώθηση της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού, ενώ αναφερόμενος στον τομέα της δικαιοσύνης έκανε λόγο για αποκατάσταση ισονομίας και αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος προς ένα επιτελικό κράτος.
Σεβασμός των αποφάσεων του Οκτωβρίου
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι κύριο έργο της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέονται με αυτές τις αποφάσεις. Η χώρα μας καλείται να εγγυηθεί την τήρηση των δεσμεύσεών της, συμπλήρωσε, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή για την Ελλάδα.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι αποφάσεις, που λήφθηκαν την 26η Οκτωβρίου, καθώς και οι δεσμεύσεις, που οδήγησαν στις αποφάσεις αυτές και που απορρέουν από αυτές, προσδιορίζουν τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδος κατά τα επόμενα έτη. «Εφόσον οι αποφάσεις αυτές υλοποιηθούν η Ελλάδα θα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον», παρατήρησε.
Αναφορικά με τις δεσμεύσεις που ζητούν οι εταίροι, ο κ. Παπαδήμος έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του αιτήματος, αφού, όπως εξήγησε, οι λαοί των ευρωπαϊκών κρατών θέλουν ορισμένες εγγυήσεις για να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς τους στόχους.
«Κρίσιμο σταυροδρόμι»
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα είναι σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο σταυροδρόμι, προσθέτοντας πως η νέα κυβέρνηση συνεργασίας και ο ίδιος προσωπικα αναλαμβάνουν την ευθύνη γιατί διακυβευεται η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι η περίοδος κατά την οποία η νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης της χώρας δεν θα αποτελέσει παρένθεση, αλλά «γέφυρα που θα βοηθήσει τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας».
Σημαντικό βήμα η συμφωνία ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ
Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα συναίνεσης και συνεννόησης για την πορεία της χώρας» την συμφωνία των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ για τον σχηματισμό της κυβέρνησης.
«Η συμφωνία των τριών κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την υπέρβαση κρίσης», παρατήρησε.
Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι «ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε», με την αλληλεγγύη, όπως είπε των εταίρων μας αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.
«Οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Προϋποθέσεις για να κερδίσουμε τη μάχη είναι η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», παρατήρησε.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης ότι «η πορεία θα είναι ανηφορική και η προσπάθεια δεν θα είναι στιγμιαία». «Η προοπτική της ανάπτυξης δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς αγώνες, κόστος προσαρμογής και θυσίες», ξεκαθάρισε. Οπως διευκρίνισε ωστόσο «αυτά θα πρέπει να επιμεριστούν δίκαια».
«Η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία αρκεί να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό. Καλώ τους δημοσιους λειτουργούς της χώρας, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό», πρόσθεσε, ενώ καταλήγοντας, δεσμεύθηκε ότι για όσο διάστημα η Βουλή των Ελλήνων θα του εμπιστεύεται την ευθύνη του Πρωθυπουργού, θα εκτελεί τα καθήκοντά μου «με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας».
Την Τετάρτη η ψηφοφορία
Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βάσει της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής. Ωστόσο, το θέμα έμεινε ανοιχτό προς διευκρίνιση για αύριο Τρίτη, καθώς ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.