Πολιτική
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 12:17

Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών των κομμάτων επί των προγραμματικών δηλώσεων συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρουσία του Λ. Παπαδήμου. Πυρά κατά της κυβέρνησης από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών των κομμάτων επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ονομαστική ψηφοφoρία.

Τη στήριξή τους στη νέα κυβέρνηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που συνθέτουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, δηλ. ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, ενώ βολές εκτόξευσαν οι βουλευτές ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δημιουργείται κλίμα ασφάλειας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει τις ελπίδες να τα καταφέρει η κυβέρνηση. «Έχουμε μπροστά μας λίγο χρόνο - και αυτό μπορεί να εκτιμηθεί ως μειονέκτημα, αλλά ταυτοχρόνως μάς βοηθά να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι εδώ στη Βουλή», σημείωσε.

«Θα στηρίξουμε ολόπλευρα το έργο αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. Μίλησε ακόμη για κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης που έχει πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσει και υπογράμμισε ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή το κομματικό συμφέρον και οι σκοπιμότητες πρέπει να υποχωρούν για το συμφέρον του τόπου».

Τη θέση ότι αποτελεί «αδήριτη ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βγει η χώρα από την κρίση» διατύπωσε η βουλευτής Λούκα Κατσέλη, η οποία επεσήμανε ότι εκτός από τα αισθήματα ανακούφισης για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που καλείται να ολοκληρώσει τις συμφωνίες με τους εταίρους μας, υπάρχει και «δυσπιστία για τη σύνθεσή της, καθώς αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από πολιτικούς χώρους με ασύμβατες απόψεις».

«Πρόκειται για συγκυβέρνηση - είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε η βουλευτής και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες προσαρμογές πριν και από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

«Δεν αμνηστεύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά βάζουμε πλάτη για να μην βουλιάξει το πλοίο», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Διευκρίνισε ότι το κόμμα του περιβάλλει με εμπιστοσύνη τη νέα κυβέρνηση, διότι η χώρα πρέπει να παραμένει εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι μετά τις 100 ημέρες «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά, που θα εκπληρώσει το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

«Θα πρέπει να διευκρινιστεί στους υπουργούς, πως είναι υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι Παπανδρέου. Δεν ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε απολογισμό της διετίας - και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί η ψήφος μας, κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα τραγικά λάθη που υπήρξαν», ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2091724 .

Στον «ειδικού σκοπού» και «συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα» χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης εστίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Η νέα κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση συνενοχής» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι η εντολή που έχει είναι συγκεκριμένη και αυτή δεν είναι άλλη παρά «να λάβει την έκτη δόση, να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και να προκηρύξει εκλογές».

«Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε ως παράκλητος της ελληνικής κοινωνίας και ως το πρόσωπο που θα σώσει τον τόπο από την καταστροφή», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας πως ο εντολοδόχος πρωθυπουργός «είναι επί του παρόντος το πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει» και συμπληρώνοντας πάντως ότι «η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών αυτή την ώρα δεν βοηθάει».

«Πώς φτάσαμε, όμως, στη λύση του τραπεζίτη, όπως επιμένουν κάποιοι να τον αποκαλούν;», διερωτήθηκε ο κ. Χαρακόπουλος και συμπλήρωσε πως ο κ. Παπαδήμος «είναι λύση ανάγκης ως αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Εχθρική προς το λαό χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «στη σύμπραξη αυτή μετέχουν ακόμη και ιδεολογικοί απόγονοι του δικτάτορα Μεταξά», καθώς και ότι «έγινε συμμαχία με το ακροδεξιό τμήμα για να διασωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα που θα οδηγήσει την κοινωνία και το λαό στην κόλαση».

Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε άμεση την ανάγκη για την ενίσχυση του λαϊκού μετώπου, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση και θα την ανατρέψει επιβάλλοντας εκλογές ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων.

Για «επιχείρηση κατατρομοκράτησης» της κοινής γνώμης από τα «αστικά κόμματα» και τα «παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ», προκειμένου να οδηγήσουν τον λαό και τους εργαζόμενους στον συμβιβασμό, έκανε λόγο από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χαλβατζής, πίσω από τη διαμόρφωση της συγκυβέρνησης κρύβονται «η προώθηση νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ο στραγγαλισμός των δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας».

«Στο μαύρο μέτωπο θα πάρετε κόκκινη απάντηση», προειδοποίησε παρεμβαίνοντας μετά από ομιλία της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, η Λιάνα Κανέλη. «Δεν μονοπωλείτε ούτε τον πατριωτισμό, ούτε την εθνικότητα. Και δεν θα κατηγορείτε ότι εμείς εδώ πυροβολούμε την πατρίδα και εσείς τη σώζετε. Την κυβερνήσατε και τη φέρατε εδώ, δεν την κυβερνήσαμε για την πυροβολήσουμε», παρατήρησε.

Σφοδρή επίθεση για τη συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου εξαπέλυσε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2091733 . «Κύριοι σοσιαλδημοκράτες και κύριοι νεοφιλελεύθεροι, να χαίρεστε τους ιδεολογικούς απογόνους του Μεταξά και τους συνομιλητές του Παττακού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα καλέσει το λαό να συντρίψει το «μαύρο μέτωπο» της νέας κυβέρνησης.

«Το μέλλον της χώρας μας είναι συνυφασμένο με τη συνέργεια, τη συνυπευθυνότητα και τη συναντίληψη», παρατήρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε για τη συμμετοχή βουλευτών του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2091679 .

Υπογράμμισε επίσης ότι «όσο υπάρχουν φωνές που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το εθνικό αίσθημα για την ανάγκη συνυπευθυνότητας των πολιτικών δυνάμεων, προσβάλλουν τους ίδιους και τους πολιτικούς χώρους από τους οποίους προέρχονται».

«Είναι παρήγορο που επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με κύρος στο εξωτερικό», ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σημειώνοντας ότι «είναι κρίμα που και πάλι την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια η αριστερά».

Τα δύο κόμματα του κατεστημένου της αριστεράς κρύβονται την ώρα που φλέγεται η ελληνική οικονομία και λαϊκίζουν, τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς να πουν «γιατί όταν συγκυβερνούσαν με τη δεξιά μπούκωσαν με τους δικούς τους οπαδούς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους έδιναν συντάξεις από το παράθυρο».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε ότι «η τρικομματική κυβέρνηση επιβλήθηκε από τους δανειστές μας», επισημαίνοντας ότι αυτή την πολιτική που εξήγγειλε με τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Παπαδήμος «την έχει επιβάλει η τρόικα των δανειστών, την προσυπέγραψε η τρόικα των πολιτικών αρχηγών και θα την εφαρμόσει η κομματική τρόικα».

Εκτίμησε ακόμη ότι «πίσω από το σοβαρό τεχνοκρατικό πρόσωπο και τον συγκροτημένο λόγο του νέου πρωθυπουργού βρίσκεται μια πολιτική που τους επόμενους μήνες θα φέρει νέα ύφεση, νέα αύξηση της ανεργίας, νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις».

Πίσω από το «φωτοστέφανο» του κ. Λουκά Παπαδήμου, είπε ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται «ένα υπουργικό συμβούλιο με τους κολλητούς του κ. Παπανδρέου, του κ. Σαμαρά, του κ. Καρατζαφέρη, δηλαδή εκείνους που έριξαν τη χώρα στα βράχια και τώρα λένε ότι θα την σώσουν».

Για «τρικομματική συμπαιγνία» έκανε λόγο ο βουλευτής του κόμματος, Π. Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να επιβάλει νέα μέτρα και νέα δανειακή σύμβαση. Μίλησε επίσης για «κυβερνήσεις ολοκληρωτικού τύπου» που υφαρπάζουν τις ψήφους των βουλευτών, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού.

«Εθνικό μονόδρομο» χαρακτήρισε την επιτυχία της νέας κυβέρνησης ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς, όπως είπε, το διακύβευμα είναι «η παραμονή της χώρας στη ζώνη σταθερότητας του ευρώ».

Κατά την ομιλία του, ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε την στήριξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, θυμίζοντας ότι «οι μεταβατικές κυβερνήσεις αποτελούν ιστορικά το όχημα για τη μετάβαση από μια κατάσταση κρίσης σε μια κατάσταση ομαλότητας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ