Πολιτική
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 16:18

Συλλαλητήρια δημοσίων υπαλλήλων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε και η ΟΛΜΕ.

Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη 1 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στο Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση, με αιχμή την εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο.

Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμμετείχε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία είχε κηρύξει επίσης τρίωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ, ενώ δίωρη σε δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε και η ΟΛΜΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «καμιά εμπιστοσύνη στη μνημονιακή πολιτική» περίπου 500 διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

«Θα υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, προσθέτοντας ότι «η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις».

Ο κ. Τσικρικάς χαρακτήρισε «βάρβαρο» το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. «Τον πρώτο χρόνο θα παίρνουν το 60% των αποδοχών, δηλαδή μισθούς κατώτερους από τα επιδόματα ανεργίας και εν συνεχεία θα απολύονται. Την ίδια αμοιβή θα λαμβάνουν και όσοι θα μπουν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Μετά θα περιμένουν χωρίς αμοιβές από 1 έως 2 χρόνια μέχρις ότου συνταξιοδοτηθούν. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό αποστελεχώνεται η δημόσια διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η νέα συγκυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας», παρατήρησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρετάκος, και πρόσθεσε ότι «ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας».

Την ανάγκη να ενωθούν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι νέοι για να αντιπαρατεθούν σε αυτές τις πολιτικές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, δήλωσε τέλος ότι «στους ΟΤΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί καμία απόλυση» και προανήγγειλε δυναμικές αντιδράσεις.