Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 18:13

Aποψη: Το αδιέξοδο μπορεί να αποβεί μοιραίο

Το αδιέξοδο που έχει προκύψει στην Αθήνα μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις. Εάν δεν υποχωρήσει καμία πλευρά, η Αθήνα θα οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στη μετάδοση της κρίσης.

Από τον Ούγκο Ντίξον

Μπορεί κάποιος να μπει στον πειρασμό να θεωρήσει την κρίση στην Ελλάδα δευτερεύουσας σημασίας, καθώς δύο πολύ μεγαλύτερες οικονομίες, η ισπανική και η ιταλική, δίνουν μάχη για να μην βυθιστούν περισσότερο στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, το αδιέξοδο που έχει προκύψει στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας - υποτίθεται- μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, θεωρεί εξευτελιστικό να υπογράψει τη δήλωση υποστήριξης της τελευταίας συμφωνίας διάσωσης που απαιτεί η Κομισιόν. Εάν δεν υποχωρήσει καμία από τις δύο πλευρές, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στη μετάδοση της κρίσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δίκιο κατά το ήμισυ. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι η επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας θα παρασύρει τη χώρα ακόμη βαθύτερα στην ύφεση. Πράγματι, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 5,2% σε σύγκριση με πέρσι. Ωστόσο, οι πιθανότητες να μεταπειστούν τα κράτη - δανειστές της Αθήνας να αλλάξουν τη «συνταγή» είναι ελάχιστες, τουλάχιστον προτού η νέα κυβέρνηση αρχίσει να δρομολογεί τις ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν αγανακτήσει με τα στραβοπατήματα της Ελλάδας. Η Γερμανία και η Γαλλία έκαναν μάλιστα λόγο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα την επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ του αρχικού πακέτου διάσωσης, προκειμένου να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,8 δισ. ευρώ που λήγουν το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου. Αν και μπορεί να υπάρξουν κάποιες περιόδοι χάριτος, εάν δεν λάβει τα χρήματα της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο χαρακτηρισμός «ταπεινωτικό» που χρησιμοποίησε, όμως, ο Σαμαράς αυξάνει το ρίσκο που αναλαμβάνει. Πλέον, είναι πιο δύσκολο να υπαναχωρήσει χωρίς να ταπεινωθεί ο ίδιος. Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν γίνει πιο καχύποπτοι σχετικά με το κατά πόσο ο Σαμαράς στηρίζει το σχέδιο διάσωσης, με αποτέλεσμα να επιμένουν ακόμη περισσότερο για την υπογραφή του, δεδομένων μάλιστα των υψηλών πιθανοτήτων να αναδειχθεί ο Σαμαράς πρωθυπουργός, εάν καταρρεύσει η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την άλλη, βέβαια, με τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων να επανέρχονται στα επίπεδα του 7%, η ευρωζώνη δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το αδιέξοδο πρέπει να ξεπεραστεί αλλά δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό.

REUTERS BREAKINGVIEWS