Κόσμος
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 08:00

Ομπάμα: Προτεραιότητα η παρουσία μας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα παίξει η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού τον 21ο αιώνα και τη σημασία που της αποδίδουν οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ο Μπαράκ Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ είναι δύναμη του Ειρηνικού και είμαστε εδώ για να μείνουμε», είπε.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα παίξει η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού τον 21ο αιώνα και τη σημασία που της αποδίδουν οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Με το μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο και περίπου το μισό της ανθρωπότητας, η Ασία θα προσδιορίσει εάν ο επόμενος αιώνας θα σημαδευτεί από συγκρούσεις ή συνεργασία, περιττό πόνο ή ανθρώπινη πρόοδο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ως έθνος του Ειρηνικού, οι ΗΠΑ θα παίξουν μεγαλύτερο και μακροπρόθεσμο ρόλο στη διαμόρφωση της περιοχής και του μέλλοντός της μέσω της προστασίας βασικών αξιών και σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους φίλους μας», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ είναι δύναμη του Ειρηνικού και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε.

Επισήμανε ακόμα ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δεν κινδυνεύει να μειωθεί παρά τις περικοπές του προϋπολογισμού.

«Θα καταστήσω κάτι σαφές: οι ΗΠΑ θα τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους θέματα και θα μειώσουν τις δαπάνες, αλλά αυτή η περιοχή θα πρέπει να ξέρει πως όταν επιλυθούν τα σημερινά προβλήματα, έχω ζητήσει από την ομάδα εθνικής ασφάλειας να θέσει ως προτεραιότητα την παρουσία μας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Συνεπώς, οι περικοπές των αμυντικών δαπανών δεν θα αποβούν σε βάρος της ζώνης Ασίας-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη στον Ειρηνικό και είμαστε εκεί για να μείνουμε», τόνισε.

Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Αυστραλία

Οι δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα γίνονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στην Αυστραλία. Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν έντονα Κίνα και Ινδονησία.

Σε πρώτη φάση, η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει από τα μέσα του 2012 στη βόρεια Αυστραλία 250 Πεζοναύτες και ο αριθμός τους θα φτάσει τελικά στους 2.500.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της Βόρειας Κορέας να διευρύνει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν ιδιαιτέρως. Τόνισε μάλιστα ότι αν η Βόρεια Κορέα δεν αλλάξει στάση, η Ουάσιγκτον θα «ενεργήσει αποφασιστικά».

Επανέλαβε ακόμη την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με την Κίνα και θα αμβλύνουν τις διαφορές των δύο χωρών κυρίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«...Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αντιληφθεί το Πεκίνο πόσο σημαντικό είναι οι ηγεσίες των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο να σέβονται τους διεθνείς κανόνες για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κάτι που σαφώς ισχύει και για τον κινεζικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στη Μιανμάρ ο Ομπάμα είπε: «η Αούνγκ Σαν Σούου Κιι δεν βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό, πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί και η κυβέρνηση έχει αρχίσει τον διάλογο. Όμως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και εμείς θα εξακολουθούμε να μιλάμε για μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ».