Στη Μιανμάρ θα μεταβεί τον επόμενο μήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα αυτή εδώ και 50 χρόνια.
Στη Μιανμάρ θα μεταβεί τον επόμενο μήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα αυτή εδώ και 50 χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε την απόφαση αυτή αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τη νομπελίστρια Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος που άρχισε η χώρα.
«Το περασμένο βράδυ μίλησα απ΄ευθείας με την Αούνγκ Σαν Σου Κι και έλαβα την επιβεβαίωση ότι υποστηρίζει την αμερικανική δέσμευση για την προώθηση της διαδικασίας», δήλωσε ο Ομπάμα, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου συμμετέχει στη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας.
«Έπειτα από πολλά χρόνια μαυρίλας, βλέπουμε εδώ και πολλές εβδομάδες ακτίνες προόδου» με τις μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας τα «σημαντικά μέτρα» που ελήφθησαν από τον πρόεδρο Τέιν Σέιν.
Ο Ομπάμα θα συναντήσει το Σέιν αύριο Σάββατο κατά τη διάσκεψη κορυφής, στην οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν για πρώτη φορά επισήμως.
Επισήμανε πάντως πως απομένουν πολλά να γίνουν. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το κλειστό πολιτικό σύστημα, για τη μεταχείριση των μειονοτήτων, για τους πολιτικούς κρατούμενους και για τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», παρατήρησε ο Ομπάμα.
Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, που είναι και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, τάχθηκε σήμερα υπέρ της επίσημης ανασύστασής του, ενάμισι χρόνο μετά τη διάλυσή του από την εξουσία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης αυτής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) αναμένεται νωρίς το απόγευμα. Ο εκπρόσωπος Κίι Τόε δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ληφθεί η απόφαση αυτή, αφού την έχουν υποστηρίξει αντιπροσωπείες από «όλες τις επαρχίες και τις περιφέρειες» της χώρας.
Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία είχε διαλυθεί στις αρχές Μαΐου του 2010, λίγο αφού είχε ανακοινώσει την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Έκτοτε το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά. Η χούντα έδωσε τη θέση της σ΄ ένα αποκαλούμενο «πολιτικό» καθεστώς, το οποίο ελέγχεται μεν στενά από το στρατό, αλλά ο επικεφαλής του, ο πρόεδρος Τέιν Σέιν, έχει πολλαπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις και τις συμβολικές κινήσεις.
Πάντως, η επίσκεψη της Κλίντον θα σφραγίσει την επιστροφή της Μιανμάρ στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Η χώρα είχε τεθεί στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας από τη δεκαετία του 1990, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την κατ΄ οίκον κράτηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι.