Κόσμος
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 10:59

Μιανμάρ: Το κόμμα της Σου Κι θα συμμετάσχει στις εκλογές

Το κύριο κόμμα της βιρμανικής αντιπολίτευσης, με ηγέτιδα την Αούνγκ Σαν Σου Κι, ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στις επόμενες αναπληρωματικές εκλογές μετά την απόφασή του να επιστρέψει στη νομιμότητα. Επίσκεψη στη Μιανμάρ θα πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα η Χ. Κλίντον.

Το κύριο κόμμα της βιρμανικής αντιπολίτευσης, με ηγέτιδα την Αούνγκ Σαν Σου Κι, ανακοίνωσε σήμερα πως θα συμμετάσχει στις επόμενες αναπληρωματικές εκλογές μετά την απόφασή του να επιστρέψει στη νομιμότητα.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (LND) θα ανασυσταθεί νομίμως (...) και θα συμμετάσχουμε στις προσεχείς αναπληρωματικές εκλογές», ανακοίνωσε έπειτα από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στέλεχος του κόμματος, το οποίο είχε διαλυθεί πριν από ενάμισι χρόνο από τους στρατιωτικούς.

Η Σου Κι, η οποία έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, κάλεσε το κόμμα της να κατεβάσει υποψηφίους σε «όλες τις περιφέρειες», χωρίς να πει σαφώς αν θα συμμετάσχει η ίδια. Αναπληρωματικές εκλογές για την πλήρωση κενών βουλευτικών εδρών θα διεξαχθούν σε 48 περιφέρειες της χώρας.

«Αν πιστέψω ότι πρέπει να συμμετάσχω στις εκλογές, θα το κάνω», δήλωσε κατά την ομιλία της προς περίπου εκατό μέλη που συγκεντρώθηκαν στην έδρα του LND στη Ρανγκούν.

«Μερικοί ανησυχούν ότι η συμμετοχή μου θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπρέπειά μου. Ειλικρινά, όταν κάνεις πολιτική, δεν πρέπει να σκέφτεσαι την αξιοπρέπειά σου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί τη Μιανμάρ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2093758 . Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα αυτή εδώ και 50 χρόνια.

«Έπειτα από πολλά χρόνια μαυρίλας, βλέπουμε εδώ και πολλές εβδομάδες ακτίνες προόδου» με τις μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας τα «σημαντικά μέτρα» που ελήφθησαν από τον πρόεδρο Τέιν Σέιν.