Πολιτική
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 11:37

Ν.Χουντής στην Κομισιόν: Γραπτές δεσμεύσεις δεν ετέθησαν ποτέ ως προαπαιτούμενο

Με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν έθεσαν σε καμία περίπτωση ως προαπαιτούμενο για την εγκυρότητά της, τη συνυπογραφή της από άλλους πολιτικούς ή πολιτειακούς παράγοντες των κρατών μελών της ευρωζώνης, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν για το σχετικό αίτημα των Βρυξελλών.

Ερώτηση για τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν oι Βρυξέλλες από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής, αναφέρεται στο σημείο 16 της Απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το οποίο «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο σύνολο της ζώνης του ευρώ».

«Είναι σαφές», επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με την απόφαση αυτή, δεν έθεσαν, σε καμία περίπτωση, ως προαπαιτούμενο για την εγκυρότητά της, τη συνυπογραφή της ανωτέρω συμφωνίας από άλλους πολιτικούς ή πολιτειακούς παράγοντες των κρατών μελών της ευρωζώνης» και σχολιάζει ότι «αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, όχι μόνο θα αμφισβητούσε τη δυνατότητα των νομίμων κυβερνήσεων να εκπροσωπούν και να δεσμεύουν τις χώρες τους, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελούσε μια εξαιρετικά καινοφανή αλλά και αντιδημοκρατική διαδικασία αφού οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δέσμευαν με την υπογραφή τους, πρόσωπα αλλά και πολιτικά κόμματα των χωρών τους που δεν συμμετείχαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει το επιχείρημα «ότι το ίδιο έγινε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», σημειώνοντας ότι «οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν αφορούν στις πρακτικές των συγκεκριμένων κρατών μελών και σε καμία περίπτωση στο Δίκαιο της ΕΕ».

Καταλήγοντας ρωτά την Κομισιόν, «αν από ιδρύσεως της ΕΕ, από την εποχή της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, μέχρι τις παρούσες Συνθήκες, υπάρχει νομοθετική ή άλλη διαδικασία, λήψης αποφάσεων, σε οιοδήποτε επίπεδο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη κομμάτων της αντιπολιτεύσεως» και την καλεί να αποφανθεί «με βάση ποιο άρθρο των Συνθηκών αντλεί ο Επίτροπος το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό των κρατών μελών», καθώς επίσης «από ποιο όργανο της ΕΕ έλαβε σχετική εντολή» και «που υπάρχει αυτή καταγεγραμμένη».