Κόσμος
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 13:13

Σκληρότερες κυρώσεις κατά της Δαμασκού ζητεί ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Είναι αναγκαίο να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Συρία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την συριακή αντιπολίτευση.

Είναι αναγκαίο να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Συρία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την συριακή αντιπολίτευση.

«Η κατάσταση είναι αφόρητη», είπε χαρακτηριστικά ο Ζιπέ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αγκυρα.

Ο Γάλλος υπουργός είπε ακόμα πως η χώρα του αντιτίθεται σε κάθε μονομερή επέμβαση στη Συρία και πως μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασε επίσης την αμφιβολία για το αν η Συρία θα απαντήσει θετικά στην ειρηνευτική πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου.

«Δεν είναι φυσιολογικό που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει μέχρι σήμερα πάρει θέση για τη Συρία», επισήμανε ο Ζιπέ και κατέληξε: «Ελπίζω αυτοί που εμποδίζουν τη λήψη απόφασης να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα».

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία σχεδιάζουν να ζητήσουν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να εγκρίνει απόφαση που θα καταδικάζει τις βιαιότητες στη Συρία, πριν από την ψήφιση μη δεσμευτικών μέτρων από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Γάλλος υπουργός συμπλήρωσε ότι «είναι πλέον πολύ αργά» για το συριακό καθεστώς. «Πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς δε θέλησε να δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ότι τώρα είναι πολύ αργά», τόνισε.

Ο Ζιπέ υπογράμμισε ότι η Γαλλία και η Τουρκία έχουν ταυτόσημες απόψεις για τη συριακή κρίση και ότι θα συνεργαστούν για το θέμα αυτό.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι η Τουρκία, η οποία έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, πρέπει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη για την προστασία του συριακού πληθυσμού, μια ιδέα που έχει διατυπώσει η συριακή αντιπολίτευση, ο Ζιπέ απάντησε: «Είναι θέμα της Τουρκίας να το αποφασίσει. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ