«Βαθιά και εντεινόμενη ανησυχία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκφράζει σε ψήφισμά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εντείνοντας τις διεθνείς πιέσεις προς την Τεχεράνη, η οποία πάντως διεμήνυσε πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει. Μάλιστα, θα μποϊκοτάρει και συνάντηση χωρών της Μ. Ανατολής με θέμα την αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη.
«Βαθιά και εντεινόμενη ανησυχία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκφράζει σε ψήφισμά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εντείνοντας τις διεθνείς πιέσεις προς την Τεχεράνη, μετά τη διαπίστωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ πως φαίνεται ότι το Ιράν έχει προχωρήσει τις εργασίες για ανάπτυξη ατομικής βόμβας.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 32 ψήφους υπέρ, δύο κατά και μια αποχή.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως το ψήφισμα αυτό ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τη χώρα να συνεχίσει το πρόγραμμά της.
Ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, πρεσβευτής του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Ισλαμικό κράτος δεν θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ούτε για «ένα δευτερόλεπτο», καθιστώντας σαφές ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στη διένεξη της με τις μεγάλες δυνάμεις.
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως το Ιράν δεν θα παραστεί στην προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα συνάντηση χωρών της Μέσης Ανατολής για την αποπυρηνικοποίηση του κόσμου.
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε από την πλευρά του την απόφαση της ΙΑΕΑ, τονίζοντας πως θα διατηρήσει την πίεση για να σεβαστεί η Τεχεράνη τις υποχρεώσεις της.
«Το δ.σ. της Υπηρεσίας μίλησε με μια ενιαία φωνή για να κάνει το Ιράν να απαντήσει για τη συνεχή αποτυχία του να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του» δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέι Κάρνεϊ.
Και η Γαλλία χαιρέτισε την υιοθέτηση από την ΙΑΕΑ «σθεναρής» απόφασης για το Ιράν και απείλησε την Τεχεράνη με «κυρώσεις σε άνευ προηγουμένου κλίμακα» αν «αρνείται να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της».
Στο μεταξύ η Ελβετία ενίσχυσε σήμερα τις κυρώσεις της κατά του Ιράν, προσθέτοντας 116 νέα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που πλήττονται από τα μέτρα αυτά. Μεταξύ των νέων ονομάτων είναι πέντε πολίτες, από τους οποίους οι περισσότεροι αξιωματούχοι του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ), και 111 εταιρείες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Συνολικά, οι ελβετικές κυρώσεις πλήττουν περισσότερα από 250 άτομα και οντότητες.
Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαιρέτισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος, απειλώντας την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις. «Εάν το Ιράν συνεχίσει να αρνείται τις σοβαρές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, νέες κυρώσεις είναι αναπόφευκτες» τόνισε, επισημαίνοντας πως «έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε μια σοβαρή συνεργασία και μια διεθνή απομόνωση».
Την υιοθέτηση του ψηφίσματος χαιρέτισε και η Ρωσία, υιοθετώντας όμως σαφώς ηπιότερους τόνους έναντι του Ιράν. Πρόκειται για ένα κείμενο που «δεν έχει σκοπό την καταδίκη του οποιουδήποτε, αλλά την εξακολούθηση του διαλόγου και τον κατευνασμό της έντασης» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Συμμεριζόμαστε την ανησυχία που εκφράζεται στην απόφαση. Αλλά τονίζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια για αναθέρμανση του κλίματος γύρω από το ζήτημα αυτό» προστίθεται.
«Παραμένουμε πιστοί στις αρχές της βήμα-βήμα δράσης και της αμοιβαίας προόδου προς μια επίλυση του προβλήματος αυτού και χαιρετίζουμε το ότι η απόφαση της ΙΑΕΑ αναφέρεται σε αυτές τις αρχές, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να βρει μια συνολική λύση μέσω διαπραγματεύσεων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Στην Τεχεράνη παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν άσκηση αεράμυνας από το βράδυ της Παρασκευής για να προετοιμαστούν για «δυνητικές απειλές» εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων και κατοικημένων περιοχών.