Κόσμος
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011 13:13

Λιβύη: Συνελήφθη ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ

Ο γιος του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ- Ισλάμ, συνελήφθη στα νότια της Λιβύης, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Αλάγκι.

Ο γιος του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ- Ισλάμ, συνελήφθη στα νότια της Λιβύης, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ αλ Αλάγκι.

«Ο Σάιφ αλ- Ισλάμ, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, συνελήφθη στη νότια Λιβύη», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους αξιωματούχους, ο Σάιφ αλ- Ισλάμ και αρκετοί σωματοφύλακες, μεταφέρθηκαν κοντά στην πόλη Ομπάρι από μαχητές που βρίσκονταν στη δυτική πόλη Ζιντάν.

Μαζί τους δεν υπήρχαν άλλοι αξιωματούχοι από το έκπτωτο καθεστώς Καντάφι, ενώ η υγεία του Σάιφ αλ- Ισλάμ ήταν σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό.

Σύμφωνα με μαχητή που ήταν στην ομάδα που συνέλαβε τον γιο του Καντάφι, ο Σάιφ αλ- Ισλάμ και οι σωματοφύλακές του συνελήφθησαν χωρίς να αντισταθούν.

Συγκεκριμένα, ο Αχμεντ Αμάρ ανέφερε στο Reuters ότι οι μαχητές πυροβόλησαν στον αέρα και σταμάτησαν δύο αυτοκίνητα που μετέφεραν τον Καντάφι και τη συνοδεία του στην έρημο περίπου 70 χιλιόμετρα έξω από τη μικρή πόλη Ομπάρι, Όταν οι μαχητές ζήτησαν να μάθουν την ταυτότητα του Σάιφ αλ- Ισλάμ εκείνος απάντησε ότι ονομάζεται «Αμπντελσαλάμ», που σημαίνει αυτός που υπηρετεί την ειρήνη. Όμως οι μαχητές τον αναγνώρισαν και τον συνέλαβαν.

Η τηλεόραση Free Libya μετέδωσε μία φωτογραφία που δείχνει τον Σάιφ αλ- Ισλάμ να κάθεται σε έναν καναπέ, να έχει τα δάκτυλά του τυλιγμένα με επιδέσμους και τα πόδια του καλυμμένα με μία κουβέρτα.

Ο Μοχάμεντ αλ Αλάγκι δήλωσε στο Reuters ότι ο Σαΐφ αλ- Ισλάμ Καντάφι θα δικαστεί για «εγκλήματα, που επισύρουν τη θανατική ποινή στη Λιβύη».

«Παρακίνησε άλλους να σκοτώνουν ανθρώπους, καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, είχε συμμετοχή στη στρατολόγηση μισθοφορικού στρατού», ανέφερε. «Ομως αυτά είναι μέρος, μόνον, του κατηγορητηρίου, που θα συντάξει ο γενικός εισαγγελέας.»

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Λιβύη μέσα σε μία εβδομάδα για να συζητήσει για τις επόμενες κινήσεις μετά από τη σύλληψη του γιου του Καντάφι, ο οποίος κατηγορείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Θα πάω στη Λιβύη για να συζητήσω πως θα χειριστούμε το ζήτημα. Αλλά τα νέα είναι ότι ο Σάιφ θα δικαστεί. Πότε και πως, αυτό θα το συζητήσουμε», ανέφερε ο Μορένο-Οκάμπο.

«Ένα ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί από το ΔΠΔ. Οι λιβυκές αρχές είναι λοιπόν υποχρεωμένες να συνεργαστούν με το δικαστήριο. Αν οι λιβυκές αρχές θεωρούν ότι μία δίκη σε εθνικό επίπεδο είναι η καλύτερη λύση, πρέπει να ζητήσουν από το ΔΠΔ η υπόθεση να μην γίνει δεκτή στη Χάγη, σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Φάντι ελ- Αμπντάλα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ θα δικαστεί στην χώρα αντί να παραδοθεί στη Χάγη. «Αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο του λιβυκού δράματος. Θα τον δικάσουμε στην Λιβύη και θα δικαστεί από το λιβυκό νόμο για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Σαμάμ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε τις λιβυκές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να παραδοθεί στη δικαιοσύνη ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

«Οι λιβυκές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη με σεβασμό στις αρχές μιας δίκαιης δίκης και σε πλήρη συνεργασία με το ΔΠΔ», δήλωσε η κ. Αστον.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις λιβυκές αρχές «ανθρώπινη μεταχείριση» για τον Σαΐφ αλ- Ισλαμ Καντάφι.

Διευκρινίζοντας ότι «η Ουάσινγκτον δεν έχει τον τρόπο να επιβεβαιώσει με δικά της μέσα τη σύλληψη του γιού του Καντάφι», η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νικόλ Τόμπσον, επισήμανε ότι «αυτή αποτελεί νέο βήμα προς την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, τις οποίες ο λιβυκός λαός δικαιούται».

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση στην Τρίπολη «να έχει συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο της μελλοντικής οργάνωσης της δίκης» του Σαΐφ αλ- Ισλάμ Καντάφι.