Αθλητικά
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011 21:31

Ισόπαλο το ντέρμπι των «αιωνίων»

Παιχνίδι με ρυθμό, φάσεις και γκολ ήταν το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Καραϊσκάκη», δικαιολογώντας έτσι απόλυτα τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτό, έστω και αν δεν έβγαλε νικητή.

Το τελικό 1-1 αδικεί βάσει αριθμών τον Ολυμπιακό, όμως θα πρέπει να τονισθεί πως και ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός στον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να αγωνισθεί. Η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα έμεινε πιστή στο πλάνο της όλο το 90λεπτο και φεύγει από το Φάληρο με τον πόντο, που της επιτρέπει να μείνει με το +2 στην κορυφή της βαθμολογίας.

Οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι που προηγήθηκαν στο 17'. Σε εξαιρετικά εκτελεσμένη αντεπίθεση ο Κουίνσι διέσχισε όλη την αριστερή πλευρά των γηπεδούχων και την κατάλληλη στιγμή έβγαλε για τον Ζεκά, ο οποίος σε κενό τέρμα έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα.

Η απάντηση του Ολυμπιακού, που πίεσε ασφυκτικά σε όλο το υπόλοιπο του πρώτους μέρους, ήρθε τρία λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης. Σκόρερ σε άλλο ένα παιχνίδι για το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ο Ράφικ Τζιμπούρ με προβολή μετά από γύρισμα του Κέβιν Μιραλάς.

Ο Πορτογάλος εξτρέμ και ο Αλγερινός επιθετικός μπορεί να πέτυχαν τα γκολ, που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ, όμως κανείς από τους δυο δεν ήταν ο αληθινός πρωταγωνιστής της ομάδας του (ο Τζιμπούρ, πάντως, αναδείχθηκε παίκτης του αγώνα στην ψηφοφορία των δημοσιογράφων).

Από την πλευρά του «τριφυλλιού" μακράν ο κορυφαίος ήταν ο Στέφανο Καπίνο. Ο 17χρονος πορτιέρο κατέβασε ρολά, πραγματοποιώντας απίθανες επεμβάσεις, χωρίς να προδοθεί ούτε σε μια φάση από το άγχος και την έλλειψη εμπειρίας του. Είχε, βέβαια, την τύχη να βρει απέναντί του και ένα τελείως άστοχο Μιραλάς, ο οποίος είναι ίσως ο μοιραίος ποδοσφαιριστής των «ερυθρολεύκων», αλλά ορισμένες από τις αποκρούσεις του ήταν κυριολεκτικά μοναδικές. Ξεχωρίζει κανείς την προβολή του Φουστέρ στο 83', που την βγάζει πάνω στη γραμμή και ενώ το σώμα του είχε πάρει αντίθετη φορά.

Στον αντίποδα ο Μακούν ήταν όλο το κέντρο των γηπεδούχων μόνος τους, γεγονός που αποδεικνύεται από το πόσο έπεσε ο Ολυμπιακός, όταν αναγκάστηκε στην επανάληψη λόγω τραυματισμού να αποχωρήσει από τον αγώνα.

Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά και το σχετικά γρήγορο προβάδισμα του Παναθηναϊκού, οι Πειραιώτες, αν και αγχωμένοι, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο, πολιορκώντας την εστία του «αιωνίου» τους αντιπάλου. Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Καπίνο και την καλά οργανωμένη άμυνα του «τριφυλλιού», που περίμενε μια αντεπίθεση για να χτυπήσει.

Χαρακτηριστική είναι η φάση του 29ου λεπτού, όταν ο Σεμπάστιαν Λέτο στη μοναδική καλή του ενέργεια στο παιχνίδι γύρισε με την πλάτη και έκανε το σουτ, που κατέληξε βασανιστικά στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Μπάλαζ Μέγερι.

Μεγαλύτερη στιγμή για τους «ερυθρολεύκους» στο πρώτο ημίχρονο ήταν και γι' αυτούς ένα δοκάρι με τον Φουστέρ στο 34'.

Η ισοφάριση του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της επανάληψης δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους φίλους των γηπεδούχων, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν. Οι Πειραιώτες συνέχισαν μεν να ασκούν ασφυκτική πίεση, αλλά ο Μιραλάς πέταξε στα σκουπίδια όσες ευκαιρίες του δόθηκαν στα πόδια και όταν ο Μακούν τραυματίστηκε στο 70' και αποχώρησε, «κόπηκαν» στη μέση.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και για τον Θανάση Γιάχο. Ο Χιώτης ρέφερι ήταν άψογος, μοιράζοντας το καρπούζι ακριβοδίκαια στη μέση. Το μεγαλύτερο κατόρθωμά του, όμως, ήταν ότι σφύριξε όσο έπρεπε για να μην πέσει ο ρυθμός και το παιχνίδι δεν του ξέφυγε ποτέ από τον έλεγχο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]