Κόσμος
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 11:17

Αίγυπτος: Τέταρτη ημέρα αναταραχών

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που είναι αντίθετοι στο στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου και στις δυνάμεις ασφαλείας, που επιχείρησαν εκ νέου να τους απομακρύνουν από την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου. Για 20 νεκρούς από χθες κάνει λόγο ο τελευταίος απολογισμός.

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που είναι αντίθετοι στο στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου και στις δυνάμεις ασφαλείας, που επιχείρησαν εκ νέου να τους απομακρύνουν από την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που απάντησαν σπάζοντας πεζοδρόμια και ρίχνοντάς τα κομμάτια εναντίον τους.

Εν τω μεταξύ, νέος απολογισμός του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για συνολικά 20 νεκρούς - από 11 που ήταν ο προηγούμενος - από χθες και 1.750 τραυματίες από το Σάββατο. Επίσης, δύο ακόμα άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο.

Το Al Jazeera μεταδίσει ότι ο υπουργός Πολιτισμού Εμάντ Αμπού Γαζί παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι συγκρούσεις σημειώνονται μια εβδομάδα πριν από την 28η Νοεμβρίου όταν θα διεξαχθούν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος και των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και χθες, με την αστυνομία να κάνει ευρεία χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ κατά εκατοντάδων διαδηλωτών που απάντησαν με πετροπόλεμο και βόμβες μολότοφ.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι χρησιμοποιούν και πραγματικά πυρά, κάτι που αρνείται η αστυνομία.

Πρόκειται για τις πλέον παρατεταμένες διαμαρτυρίες από την πτώση του Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου επισημαίνει ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και χαιρετίζει την «αυτοσυγκράτηση» των δυνάμεων ασφαλείας. Το στρατιωτικό συμβούλιο από την πλευρά του, δήλωσε ότι «λυπάται» για τα γεγονότα.