Πολιτική
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 12:33

Ανδρέας Λοβέρδος: Ακαιρη η συζήτηση περί διαδοχής

Λάθος χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την κίνηση διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυρία για τη χώρα. Τι είπε για την υποψηφιότητα Χρυσοχοΐδη και για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Λάθος χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την κίνηση διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυρία.

«Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, βλέπει ότι η έκτη δόση δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί για γνωστούς λόγους και το τελευταίο που σκέπτονται οι πολίτες είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Βήμα FM και εκτίμησε πως «αυτή τη στιγμή, το Νοέμβριο, και μέχρι να τελειώσουμε με τον προϋπολογισμό και την έκτη δόση είναι λάθος» να κινηθούν διαδικασίες.

Όπως επεσήμανε, αν ένας κομματικός σχηματισμός που είναι βασικός πόλος της νέας κυβέρνησης, μπει αυτή τη στιγμή σε διαδικασία αλλαγής προέδρου, τότε στα βασικά του υποψήφια για την προεδρία στελέχη, που είναι και μέλη αυτής της κυβέρνησης, θα υπάρξει πρόβλημα και αναστάτωση, η οποία όπως εκτίμησε, θα περάσει στην κυβέρνηση και άρα στη χώρα.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη με τις οποίες ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι τον σέβεται απόλυτα, καθώς «με τον τρόπο καθορίζει αξιοπρεπέστατα τη στάση του», ωστόσο επανέλαβε ότι μία τέτοια κίνηση δεν πρέπει να γίνει τώρα, ενώ για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, απάντησε:

«Δεν αλλάζω στάση για τα εσωκομματικά. Γνωρίζω ότι η συζήτηση έχει ανοίξει. Δεν θέλω να μπω σ’ αυτήν. Δεν πρέπει να μπω σ’ αυτήν... και αυτό δεν είναι απόπειρα συγκάλυψης της πραγματικότητας». «Ακόμη και αν όλοι έλεγαν ότι "τώρα είναι η ώρα", θα έλεγα όχι. Γιατί δεν πιστεύω ότι είναι η ώρα», επανέλαβε και εξήγησε: «Δεν θα απαντήσω (για το αν θα είμαι υποψήφιος), διότι αν το έκανα, θα παραβίαζα την προηγούμενη θέση μου». Αναφορικά τέλος με τις φήμες περί υποψηφιότητάς του, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως «αυτό που γίνεται μέχρι στιγμής και με αφορά είναι ό,τι προκύπτει από μετρήσεις. Εγώ δεν έχω πει κάτι.... Ό,τι έχει προκύψει μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει από δική μου παρέμβαση ή δική μου δήλωση. Γίνεται από μόνο του. Δεν το έχω κάνει εγώ».

Ερωτηθείς αν ο Γ. Παπανδρέου κινήσει με δική του πρωτοβουλία τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, απάντησε καταφατικά λέγοντας: «Θα το κάνει, πιστεύω. Αλλά η δική μου πρόταση είναι να μην το κάνει τώρα».

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και με βάση το εθνικό συμφέρον», δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

Και ο κ. Απ. Κακλαμάνης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πολύ πιο σοβαρά, και θα έλεγα και κατεπείγοντα, ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν όλους».

Εξέφρασε ακόμη τη διαφωνία του για τις συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει περισσότερο πρόβλημα ραχοκοκαλιάς, ανασυγκρότησης, ανασύνθεσης και πραγματικής ανανέωσης στη στελέχωσή του -που δεν έχει να κάνει με όρους ηλικίας, δεν έχει να κάνει με όρους λάιφστάιλ- για να πετύχει την επανασύνδεσή του με τα στρώματα εκείνα τα κοινωνικά, τα μικρομεσαία στρώματα που σήμερα ταλανίζονται μέσα σε αυτήν τη δίνη της κρίσης».

Αντίθετα ο βουλευτής Κ. Καρτάλης, σε δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοσταθμό, ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που το κόμμα στηρίζει όλες τις διαδικασίες για την 6η δόση κ.ο.κ. θα πρέπει να μην υπάρξει καθυστέρηση.

«Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο, να πάνε παράλληλα οι διαδικασίες αυτές, η μία δεν επηρεάζει την άλλη. Πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την ιδεολογική ανασυγκρότηση. Τα πρόσωπα μπορούν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους για την επόμενη μέρα. Πιστεύω ότι μέχρι τις εκλογές πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επανέλαβε ότι θεωρεί επιζήμια την κουβέντα για την αρχηγία του κόμματος. «Η δικιά μου πολιτική πρακτική είναι πρακτική συνέπειας, είναι πρακτική υποστήριξης της ενότητας της παράταξης με κάθε τρόπο», τόνισε ο κ. Παπουτσής υποστηρίζοντας ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι το συμφέρον και η διάσωση της χώρας σε μια Ευρώπη που η ίδια δεν έχει ακόμα διασωθεί και κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες».

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των επαφών του με στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στην Ιπποκράτους με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, τον γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος, Βασίλη Έξαρχο, τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Χρήστο Πρωτόπαπα και τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.