Κόσμος
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 07:26

ΗΠΑ : Να μην επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ, πριν από ένα νέο ψήφισμα

Την αντίθεσή της, στην επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, πριν την έκδοση νέου ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Εθνη, εξέφρασε η Ουάσινγκτον, μετά την ανακοίνωση από τη Βιέννη, ότι ο ΟΗΕ και το Ιράκ, κατέληξαν σε συμφωνία, μετά από διήμερες διαβουλεύσεις, για την επιστροφή - σε περίπου δύο εβδομάδες - των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

«Οι επιθεωρητές, δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Ιράκ, εάν προηγουμένως το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν εκδώσει ένα καινούργιο και ισχυρό ψήφισμα, αναφορικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ, το οποίο θα καθορίζει τις συνέπειες που θα υποστεί η Βαγδάτη, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

Σύμφωνα πάντως, με το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, που συζητείται στον ΟΗΕ, η Βαγδάτη πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε 30 ημέρες, από την έγκριση της απόφασης, και μάλιστα πριν από την έναρξη των επιθεωρήσεων, έναν πλήρη κατάλογο, με τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα όπλα χημικών, βιολογικών, πυρηνικών και βαλλιστικών όπλων, που διαθέτει.

Ο Τζωρτζ Μπους τόνισε, ότι, η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έρχονται, συμπεριλαμβανομένου και ενός πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ενδεχόμενη δολοφονία του Σαντάμ Χουσεϊν, από τους Ιρακινούς, δήλωσε χαρακτηριστικά : «Η αλλαγή του καθεστώτος, είναι ευπρόσδεκτη, οποιαδήποτε μορφή κι εάν έχει».

Ο Σαντάμ Χουσεϊν από την πλευρά του, δήλωσε στην ιρακινή τηλεόραση, ότι οι αμερικανικές απειλές για πόλεμο ενάντια στη Βαγδάτη, χρησιμοποιούνται ως κάλυψη για τα ισραηλινά εγκλήματα, κατά του παλαιστινιακού λαού.