Κόσμος
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 17:57

«Συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» στην Αίγυπτο

Στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και διενέργεια προεδρικών εκλογών πριν από τον Ιούλιο φέρεται να συμφώνησε ο Αιγυπτιακός στρατός, που έχει την εξουσία στη χώρα, υποχωρώνοντας στο αίτημα των διαδηλωτών για πιο γρήγορη μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτικούς.

Στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και διενέργεια προεδρικών εκλογών πριν από τον Ιούλιο συμφώνησε ο Αιγυπτιακός στρατός, που έχει την εξουσία στη χώρα, υποχωρώνοντας στο αίτημα των διαδηλωτών για πιο γρήγορη μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτικούς.

Αυτό έκαναν γνωστό πολιτικοί που είχαν συνάντηση με το στρατιωτικό συμβούλιο.

Η επικεφαλής του κόμματος Wasat έκανε τις σχετικές δηλώσεις στο Al Jazeera, επισημαίνοντας πως ο στρατός συμφώνησε στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας «εντός των επόμενων ημερών».

Ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες μετέφερε και στο Reuters άλλος Αιγύπτιος πολιτικός.

Σημειώνεται πως βάσει του προηγούμενου χρονοδιαγράμματος, οι προεδρικές εκλογές μπορεί να μη διεξάγονταν πριν τα τέλη του 2012 ή τις αρχές του 2013.

Αλλος πολιτικός δήλωσε πως συμφωνήθηκε με το στρατό ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν βάσει προγράμματος στις 28 Νοεμβρίου και δεν θα καθυστερήσουν.

Από το Σάββατο, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μόνο 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ταχρίρ.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, ένας 76χρονος στρατιωτικός που είχε υπηρετήσει ως υπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ επί δύο δεκαετίες, μίλησε με πολιτικούς για τη νέα κρίση και επρόκειτο να πραγματοποιήσει διάγγελμα προς το έθνος αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το στρατό για «βαρβαρότητα» που σε πολλές περιπτώσεις «ξεπέρασε και εκείνη επί των ημερών του Μουμπάρακ».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Χρηματιστήριο του Καΐρου ανέστειλε τη λειτουργία του για ώρες μετά την πτώση 4,48% που κατέγραψε ο βασικός του δείκτης.