Κόσμος
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 19:34

Υεμένη: Συμφωνία για μεταβίβαση της εξουσίας υπέγραψε ο Σάλεχ

Συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, υπέγραψαν ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και η αντιπολίτευση.

Συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, υπέγραψαν ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και η αντιπολίτευση.

Η συμφωνία, την οποία είχε καταρτίσει το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), προέβλεπε ότι ο Σάλεχ επρόκειτο να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή, με αντάλλαγμα να του παραχωρηθεί πλήρης αμνηστία.

Η υπογραφή της συμφωνίας ολοκλήρωσε την τέταρτη κατά σειρά προσπάθεια των μοναρχιών του Κόλπου να επιτύχουν μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Η συμφωνία προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών μέσα σε τρεις μήνες.

Ο Σάλεχ φέρεται να είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι επρόκειτο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για νοσηλεία αμέσως μετά την τελετή, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπαν Κι-Μουν.

Στο μεταξύ, στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, κατέβηκαν χιλιάδες κάτοικοι της Σαναά, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας. Οι διαδηλωτές κάλεσαν μάλιστα τους συμπατριώτες τους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις εναντίον της συμφωνίας που προγραμματίζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Δε θα εγκαταλείψουμε την πλατεία της Αλλαγής μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι μας και να προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο Σάλεχ και το καθεστώς» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Νεολαίας της Επανάστασης, Ουάλιντ αλ Αμάρι.