Πολιτική
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 20:13

Τ. Γιαννίτσης: Δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, από κοινού με την αναπληρώτρια υπουργό Φ. Γεννηματά και τον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης.

Δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, από κοινού με την αναπληρώτρια υπουργό Φ. Γεννηματά και τον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης.

Ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι αν γίνουν αλλαγές θα πρέπει να αποφασιστούν σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, ενώ αναφερόμενος στην ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών τόνισε ότι το θέμα έχει γίνει «σίριαλ».

«Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο έργο για την κυβέρνηση. Αυτό το έργο έχει περιγραφεί, πρέπει να εκτελεστεί και τότε θα έχει εφαρμοστεί η εντολή που δόθηκε από τη Βουλή», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι από τη φύση της η κυβέρνηση, «αν χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής δε θα μπορέσει να συνεχίσει».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση καλείται να κάνει το καλύτερο με τα μέσα που διαθέτει σε αυτή την δύσκολη περίοδο ενώ παρομοίωσε την προσπάθεια της χώρας με το ταξίδι επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Για τα οικονομικά των δήμων υπογραμμίσθηκε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 το θέμα της χρηματοδότησης των δήμων. Υπάρχει συνεννόηση των δύο υπουργείων και των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και θα βρεθεί λύση. Ωστόσο και οι ίδιοι οι δήμοι πρέπει να διευθετήσουν τα οικονομικά τους. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην κλείσουν οι δήμοι», τόνισε και η κ. Γεννηματά.

Αναφορικά με την εφεδρεία ο υπουργός ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα για εξαιρέσεις και ότι η κυβέρνηση αν έχει περιθώριο θα δει τι μπορεί να πράξει για την Αυτοδιοίκηση.

«Υπάρχει όντως πίεση να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κατάστασης που ζούμε σήμερα και ορισμένοι λογαριασμοί πληρώνονται με τον τρόπο αυτό για να πάμε σε καλύτερες ισορροπίες. Όταν ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις οι λύσεις δεν μπορούν να είναι απλές», ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννίτσης.

Όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, σε ό,τι αφορά στα προγράμματα απασχόλησης των δήμων έως τις 15 Δεκεμβρίου θα υπάρξει πανελλαδική προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ , μέσω ΑΣΕΠ, για ανακατάταξη προσωπικού μέσα από πίνακες ανά ειδικότητα για συμμετοχή σε δημοτικά έργα με αυτεπιστασία.

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» η ηγεσία του υπουργείου επισήμανε πως για τη φετινή χρονιά το σύνολο των πόρων έχουν εξασφαλιστεί.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χ. Καστανίδη, προκάλεσαν οι ισχυρισμοί που φέρεται να διατύπωσε ο κ. Γιαννίτσης ότι δεν παρέλαβε επισήμως από τον προκάτοχό τους νομοσχέδιο που να αφορά το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των πολιτικών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Καστανίδης, «η απόλυτη αλήθεια είναι ότι το απόγευμα της ημέρας που παρέδωσα το Υπουργείο Εσωτερικών στη νέα ηγεσία του, ενημέρωσα τον κ. Γιαννίτση ότι το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες και το πολιτικό χρήμα είναι επεξεργασμένο στην τελική του μορφή και το έχει στα χέρια του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Θανάσης Ξηρός, από τον οποίο μπορούσε να το ζητήσει άμεσα».

«Ελπίζω, ο κ. Γιαννίτσης να διορθώσει την αβλεψία του αυτή, ώστε να μην είναι εκτεθειμένος σε αναληθείς ισχυρισμούς», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ