Κόσμος
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 21:19

Αίγυπτος: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κάιρο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κάιρο, με βασικό αίτημα τη γρήγορη μετάβαση της εξουσίας σε πολιτικούς. Πάνω από 30 νεκροί τις τελευταίες έξι μέρες.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Κάιρο, με βασικό αίτημα τη γρήγορη μετάβαση της εξουσίας σε πολιτικούς. Απόψε δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, αντικαθιστώντας τους αστυνομικούς οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν συγκρουστεί κατ' επανάληψη με διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στο κτίριο.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 2.000 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στο Κάιρο τις τελευταίες έξι ημέρες.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο Σάμι Έναν, ο αντιπρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους νεαρούς ακτιβιστές που οργανώνουν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Ωστόσο οι διαδηλωτές έχουν υψώσει ένα τεράστιο πανό με συνθήματα κατά του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, του Έναν και του Στρατιωτικού Συμβουλίου. «Κάτω, κάτω η στρατιωτική κυβέρνηση. Εμείς ο λαός είμαστε η κόκκινη γραμμή. Ο λαός θέλει την πτώση του στρατάρχη, του Σάμι Έναν και του Στρατιωτικού Συμβουλίου» αναγράφεται στο πανό.

OHE: «Υπερβολική χρήση ισχύος» από τις δυνάμεις ασφαλείας

Τη «σαφώς υπερβολική χρήση ισχύος» από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου στη διάρκεια συγκρούσεων με τους διαδηλωτές αυτή την εβδομάδα καταδίκασε σήμερα η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για να ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Παράλληλα, η Πιλάι ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, τη στιγμή που οι οδομαχίες συνεχίζονται για πέμπτη μέρα.

«Συνιστώ στις αιγυπτιακές αρχές να σταματήσουν τη σαφώς υπερβολική χρήση ισχύος εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ και αλλού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της προφανώς ακατάλληλης χρήσης δακρυγόνων, λαστιχένιων σφαιρών και πραγματικών πυρών», αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

«Κάποιες από αυτές τις εικόνες από την Ταχρίρ, μεταξύ των οποίων ο βάναυσος ξυλοδαρμός διαδηλωτών που έχουν υποταχθεί, είναι πολύ σοκαριστικές. Πρέπει να υπάρξει μια ταχεία και ανεξάρτητη έρευνα, καθώς και να λογοδοτήσουν όσοι βρεθούν ότι ευθύνονται για τις κακοποιήσεις που έλαβαν χώρα», τόνισε η ίδια.