Πολιτική
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 12:11

Δημοκρατική Συμμαχία: Ερώτηση στον ΥΠΕΣ για τις επιχορηγήσεις των κομμάτων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση, για τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων και τα υπέρογκα χρέη τους προς τις ελληνικές τράπεζες κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, επερωτάται ο αρμόδιος υπουργός αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστική μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, μέσω: (α) 50% μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, (β) απαγόρευσης δανειοδότησης από τις τράπεζες (γ) απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και (δ) εκκαθάρισης των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού των κομμάτων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 24/11/2011

Θέμα: Προκλητικές οι κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων

αλλά και υπέρογκα τα χρέη προς τις Ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με καταγεγραμμένα επίσημα στοιχεία, το 2010, χρονιά ύφεσης και σκληρής λιτότητας, τα κόμματα επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατομμύρια ευρώ, όπως αποδεικνύεται και από έγγραφο που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής η Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών, κα. Φ. Γεννηματά, στις 22/11/2011 κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης. Ειδικότερα, η κατανομή της χρηματοδότησης για το 2010 έχει ως εξής: (α) ΠΑΣΟΚ: 19.809.000 ευρώ, (β) ΝΔ: 15.056.267 ευρώ, (γ) ΚΚΕ: 4.962.086 ευρώ, (δ) ΛΑΟΣ: 3.991.816 ευρώ, (ε) ΣΥΡΙΖΑ: 3.504.108 ευρώ και (στ) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 1.746.103 ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι για το 2011, χρονιά ακόμα σκληρότερης λιτότητας για όλο τον Ελληνικό Λαό, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 40,5 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ μόνο πρώτο τρίμηνο του έτους έλαβαν 13.504.656 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 12.298.883 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.772 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς!

Επιπλέον, υπογραμμίζεται μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016, τη στιγμή μάλιστα που είναι άδηλο ποιο θα είναι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για τα ερχόμενα έτη, καθώς και ποια θα είναι η δύναμη του κάθε ενός από αυτά και άρα τι ποσοστό επιχορήγησης θα δικαιούνται. Με άλλα λόγια, τα δύο κόμματα συμπεριφέρονται σαν πως ξέρουν εκ των προτέρων τι θα ψηφίσει ο Ελληνικός Λαός τα επόμενα χρόνια, άρα τι επιχορηγήσεις θα δικαιούνται να λάβουν στο μέλλον.

Μεγαλύτερος οφειλέτης σήμερα είναι η ΝΔ, με χρέη της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα, 105 εκατομμύρια Ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 15 εκατομμύρια Ευρώ. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που χρωστά 114 εκατ. ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα σχεδόν 97 εκατομμύρια, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια, στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια. Σε αυτές, προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής που ενέκρινε νέα δάνεια που σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια Ευρώ.

Είναι γεγονός ότι οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις είναι άκρως προκλητικές, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά έχει σημαντική έλλειψη ρευστότητας, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Την ίδια ώρα, που έχουν μειωθεί κατακόρυφα συντάξεις και μισθοί. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι το μήνα μπαίνουν περίπου 4.000 λουκέτα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, καθώς αρκετές τράπεζες δεν δανείζουν πια ή δανείζουν επιλεκτικά όπως φαίνεται, και με κριτήρια κομματικά και αδιαφάνεια

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζει ότι τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για λόγους σεβασμού της κοινωνίας που υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων. Για τη Συμμαχία δεδομένο είναι ότι κάθε πρωτοβουλία πολιτικών προσώπων που συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι θετική και κατά τις παρούσες συνθήκες επιβεβλημένη.

Για το λόγο αυτό, ως Δημοκρατική Συμμαχία ζητούμε άμεσα:

- Πρώτον, 50% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στην ενίσχυση του λογαριασμού του ΕΚΑΣ.

- Δεύτερον, απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες. Είναι αδιανόητο να πιστεύουν σήμερα τα κόμματα ότι μπορούν να δανειοδοτούνται με προκλητικά ποσά δίνοντας σαν υποθήκη την κρατική επιχορήγηση του 2016, που με τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στην ελληνική κοινωνία, είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν τα κόμματα αυτά τα επόμενα χρόνια.

- Τρίτον, απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο.

- Τέταρτον, να γίνει πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία. Η προηγούμενη κυβέρνηση (επί υπουργίας Γ.Ραγκούση) είχε συγκροτήσει μια επιτροπή ειδικών επιστημόνων για την αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης και τους κανόνες διαφάνειας στις χρηματοδοτήσεις κομμάτων, πολιτικών προσώπων κλπ. Δυστυχώς το πόρισμα της επιτροπής αυτής δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ και δεν δόθηκε στα κόμματα για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένης της αναγκαίας και ουσιαστικής μείωσης του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος,

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστική μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, μέσω: (α) 50% μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, (β) απαγόρευσης δανειοδότησης από τις τράπεζες (γ) απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και (δ) εκκαθάρισης των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού των κομμάτων των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων;

Οι επερωτώντες Βουλευτές

Ντόρα Μπακογιάννη

Λευτέρης Αυγενάκης

Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Γεώργιος Κοντογιάννης