Κόσμος
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2002 13:53

Αντίθετος με την πρόταση των ΗΠΑ για το Ιράκ, ο αντιπρόεδρος της χώρας

Απαράδεκτη χαρακτήρισε σήμερα, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ, τη σκληρή απόφαση του ΟΗΕ, που πρότειναν οι ΗΠΑ, και η οποία αφορά την αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

«Η πρόταση αυτή των ΗΠΑ είναι απαράδεκτη, όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και για το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί δεν χρειάζεται να ληφθεί μια νέα απόφαση», δήλωσε ο Αζίζ σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα. «Οι υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τις επιθεωρήσεις είναι έγκυρες και επαρκείς για την εκπλήρωση της αποστολής των επιθεωρητών», τόνισε.

ΗΠΑ και Βρετανία, επιδιώκουν την ψήφιση σκληρής νέας απόφασης, που ζητά από το Ιράκ πλήρη πρόσβαση των επιθεωρητών. Στην αντίθετη περίπτωση θα αναληφθεί στρατιωτική δράση.

Ο Αζίζ τόνισε ακόμα ότι εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν, το Ιράκ θα πολεμήσει αποφασιστικά, αλλά ότι δε σχεδιάζει να προβεί σε αντίποινα εναντίον γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Μετά από συνομιλίες χθες στη Βιέννη, το Ιράκ συμφώνησε να επιστρέψει στους επιθεωρητές των όπλων να επιστρέψουν στη Βαγδάτη, πιθανότατα εντός δύο εβδομάδων και υπό τις υπάρχουσες αποφάσεις. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον απέρριψε κάθε επανάληψη των επιθεωρήσεων, εάν δεν υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οσον αφορά στο ευαίσθητο θέμα της επιθεώρησης των προεδρικών μεγάρων, ο Αζίζ τόνισε, ότι, ισχύει η συμφωνία που επιτεύχθηκε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, τον Φεβρουάριο του 1998. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την επιθεώρηση των προεδρικών μεγάρων από μια «ειδική ομάδα» εμπειρογνωμόνων σε θέματα όπλων και ανώτερων διπλωματών.

Ο Αζίζ, δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ότι, το Ιράκ έχει αποκτήσει στρατιωτική εμπειρία μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και τόνισε ότι πιθανότατα οι απώλειες θα είναι μεγάλες.