Κόσμος
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 15:15

Συρία: Έληξε η προθεσμία του Αραβικού Συνδέσμου

Έληξε σήμερα χωρίς την απάντηση της Δαμασκού η προθεσμία που είχε θέσει ο Αραβικός Σύνδεσμος προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα αποστολής παρατηρητών. Παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος της ημέρας, σλυμφωνα με το Reuters.

Έληξε σήμερα χωρίς την απάντηση της Δαμασκού η προθεσμία που είχε θέσει ο Αραβικός Σύνδεσμος προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα αποστολής παρατηρητών.

Ωστόσο αραβική πηγή φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι οι χώρες του Συνδέσμου, που έχουν προειδοποιήσει ότι θα συναντηθούν αύριο να αποφασίσουν τι είδους κυρώσεις θα επιβάλουν εάν δεν συμφωνήσει η Συρία, παρατείνουν την προθεσμία μέχρι το τέλος της ημέρας σήμερα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε προτείνει στη Δαμασκό την αποστολή 500 παρατηρητών που θα επέβλεπαν την κατάσταση εν μέσω συνεχιζόμενων αναταραχών. Η Συρία επιθυμούσε ο αριθμός τους να μειωθεί σε 40, αίτημα που απέρριψαν οι αραβικές χώρες.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε αυτό το μήνα να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας και προειδοποίησε για την επιβολή κυρώσεων εάν η Δαμασκός δεν συμφωνούσε με ειρηνευτικό σχέδιο που κατήρτισαν τα μέλη του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου είναι «μια νέα αλλά και τελευταία ευκαιρία» για τη Συρία.

Η Ρωσία από την πλευρά της, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της στην άσκηση πιέσεων στη Δαμασκό. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Συρία «δεν χρειάζεται αποφάσεις, ούτε κυρώσεις, ούτε πίεση», αλλά εσωτερικό διάλογο. Παράλληλα, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τη γαλλική πρόταση δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη χώρα.