Πολιτιστικά
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 18:23

Ένας «Απλά περίπλοκος» μονόλογος - προειδοποίηση

Η παράσταση «Απλά περίπλοκος» του Τόμας Μπέρνχαρντ ανεβαίνει, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, από Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, για δέκα μόνο παραστάσεις.

Η παράσταση «Απλά περίπλοκος» του Τόμας Μπέρνχαρντ ανεβαίνει, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, από Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, για δέκα μόνο παραστάσεις.

Υπόθεση

Ένας γέρος πρώην διάσημος ηθοποιός, τώρα εντελώς ξεπεσμένος, ο οποίος μονολογεί διηγούμενος τη ζωή του, είναι το κεντρικό πρόσωπο στο έργο του σημαντικού Αυστριακού συγγραφέα. Ο ηλικιωμένος ηθοποιός, τελευταίος επιζών της οικογένειας του - ακόμα και η γυναίκα του έχει πεθάνει- ζει κάτω από άθλιες συνθήκες σ' ένα φθαρμένο σπίτι, μισώντας τους πάντες και τα πάντα. Η συνεχώς αυξανόμενη αυτολύπηση, το μίσος και η γεροντική κατάθλιψη τον έχουν μετατρέψει σε μια αλλόκοτη φιγούρα. Το μόνο πρόσωπο που βλέπει είναι η Κατερίνα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, που του φέρνει δυο φορές την εβδομάδα ένα μπουκάλι γάλα. Είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο επιτρέπει να τον πλησιάσει, ο μόνος με τον οποίο μιλά. Της ομολογεί ότι μισεί το γάλα, ότι το χύνει, αλλά το παραγγέλνει μόνο και μόνο για να την βλέπει. «Οι ηθοποιοί είμαστε σαν τα παιδιά, γι' αυτό τα πάμε τόσο καλά οι δυο μας», της λέει.

Η σύνθεση αυτή του Μπέρνχαρντ είναι τόσο απλή, όσο και σύνθετη. Πρόκειται για ένα διανοητικό χείμαρρο με θέμα τη μοναξιά, το γήρας, τον εγωισμό, τη χαμένη κοινωνική συνείδηση, που δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά στην παραφροσύνη.

Ο συγγραφέας

Ο Αυστριακός Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989) θεωρείται ένας απ' τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Ο θεατρολόγος Μάρτιν Έσλιν τον παραλληλίζει με τον Σάμιουελ Μπέκετ. Έχει γράψει ποιήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη μουσική. Τα περισσότερα πρόσωπα του Μπέρνχαρντ είναι δυσαρεστημένοι άνθρωποι που θέλουν οπωσδήποτε να υπάρξουν, έστω κι αν συντρίβουν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω τους. «Υπάρχουμε μόνο όταν είμαστε το κέντρο του κόσμου», αναφέρει γκρινιάζοντας ο γέρος ηθοποιός. «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κατακτήσουν μία θέση στο κέντρο του κόσμου. Γύρω τους οι άλλοι φαντάζουν αποτυχημένοι δημιουργοί μιας ζωής, που δεν τους ανήκει. Μιας ζωής που τη σκηνοθετούν, μόνον όσοι αποφάσισαν να καταστρέψουν ό,τι ανθρώπινο υπάρχει ακόμη στην ανθρωπότητα». Μία σύγχρονη διαστροφή, που συναντάμε συχνά δίπλα μας: άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να κάνουν τη ζωή τους, όπως θα ήθελαν, καταστρέφουν, ό,τι ζωντανό υπάρχει. Το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μονόλογος - προειδοποίηση για το επικείμενο τέλος της εγωιστικής ζωής, που ζούμε.

Συντελεστές: Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης, σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μακιγιάζ: Χάρης Χαραλαμπάκης - Sarah Jordan. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Κιμούλης, Ίρις Αδάμ.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, Υπόγειο – Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα, τηλ. ταμείου 210 3228706. Πρεμιέρα: Δευτέρα 28/11, στις 21.15. Διάρκεια: 70'