Πολιτιστικά
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 22:53

Αναβάθμιση υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Τα πρώτα αποτελέσματα του Προγράμματος Αναβάθμισης Υπηρεσιών σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία, παρουσίασε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος

Τα πρώτα αποτελέσματα του Προγράμματος Αναβάθμισης Υπηρεσιών σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία, παρουσίασε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου.

«Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στα μνημεία μας. Πιστέψαμε ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα ακόμα και μέσα στην κρίση. Θα έλεγα ιδίως μέσα στην κρίση. Διότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε κάθε τι που μπορεί να αναβαθμίσει την ζωή μας», ανέφερε ο Υπουργός, στην αρχή της εισήγησής του.

Το πρόγραμμα Αναβάθμισης Υπηρεσιών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων σχεδιάστηκε το 2010 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι 3ετούς διάρκειας και αφορά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, αρχής γενομένης από τους σημαντικότερους χώρους και τους χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες. Αντίστοιχα οι χώροι χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τις υπηρεσίες που έχριζαν αναβάθμισης.

Κλείνοντας τον πρώτο χρόνο του προγράμματος τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

33 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α2 (ήταν 18)

102 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α3 (ήταν 42)

43 χώροι βρίσκονται στην κατηγορία Α4 (ήταν 118)

169 φυλλάδια (με ενιαία ταυτότητα)

120 δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες σε 17 χώρους

6 δίγλωσσες ενημερωτικές λεζάντες σε 6 μουσεία

νέοι χώροι αφής ή οπτικές διαδρομές σε 4 μουσεία

340 ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια σε γραφή Braille

36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

33 πωλητήρια σε επαναλειτουργία

αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικών σε 28 χώρους

επισκευές ή δημιουργία χώρων υγιεινής (και για ΑΜΕΑ) σε 10 χώρους

νέα φυλάκια, εκδοτήρια, πωλητήρια, σε 9 χώρους

Μεγάλες επεμβάσεις σε έξι αρχαιολογικούς χώρους.

Το Πρόγραμμα Αναβάθμιση Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων, πραγματοποιείται σε συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ με το ΤΑΠ, και κατά περίπτωση σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις. Χορηγός του προγράμματος είναι ο ΟΠΑΠ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου έτους εφαρμογής του Προγράμματος, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι: «Εκτός από όλα αυτά, υπάρχουν και παράλληλα προγράμματα που έτρεξαν τα οποία πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικά. Δημιουργήσαμε θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και αναγνώριση Μουσείων, αναβαθμίσαμε και τον τρόπο με τον οποίο επιστήμονες και τα ΜΜΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν υλικό από τους χώρους αυτούς και επίσης, δουλεύουμε ώστε να εντάξουμε όσα περισσότερα μνημεία γίνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco (World Heritage List)».

Κατόπιν, μιλώντας για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Γερουλάνος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πρέπει η δουλειά να συνεχιστεί, και την επόμενη χρονιά θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ώστε αυτά να αναβαθμιστούν και να ανέλθουν στην Α1 κατηγορία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν. Συνεχίζεται η ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται και από εκεί προέκυψε η ανάγκη να αποκτήσουν τα μουσεία και τα μνημεία της Ελλάδας μια ενιαία ταυτότητα». Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό ιδεών για το λογότυπο «Μνημεία και μουσεία της Ελλάδας» και τις εφαρμογές που αυτό μπορεί να έχει.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα (άνω των 18 ετών) και απευθύνεται σε γραφίστες, σχεδιαστές, εικαστικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, και άλλες συναφείς ειδικότητες. Την επιλογή θα κάνει 7μελής Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους ή διακριθέντες εκπροσώπους των οικείων επιστημών ή τεχνών. Θα απονεμηθούν 3 βραβεία των 12.000, 6.000 και 3.000 ευρώ και 2 έπαινοι των 1.000 ευρώ. Ο ένας εκ των δύο επαίνων θα απονεμηθεί βάσει της ψηφοφορίας του κοινού, η οποία θα διεξαχθεί στο Διαδίκτυο. Αφού επιλεχτούν οι προτάσεις που θα βραβευτούν από την κριτική επιτροπή και το κοινό θα διοργανωθεί τελετή βράβευσης και έκθεση. Την προκήρυξη, καθώς και πληροφορίες για τον διαγωνισμό, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να κατεβάσει στην ιστοσελίδα: ideas.culture.gr . Η προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου 2012, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2012.