Κόσμος
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011 14:28

Ενταση στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Ιράν

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται από το μεσημέρι στην Τεχεράνη, στο περιθώριο αντιβρετανικής διαδήλωσης, καθώς μερίδα Ιρανών εισέβαλε στην πρεσβεία της Βρετανίας, πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ και έκαψε διπλωματικά έγγραφα. Συγκρούσεις με την αστυνομία. Εξοργισμένο δηλώνει το Λονδίνο.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται από το μεσημέρι στην Τεχεράνη, στο περιθώριο αντιβρετανικής διαδήλωσης. Ολα ξεκίνησαν όταν μερίδα Ιρανών εισέβαλε στην πρεσβεία της Βρετανίας, πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ και έκαψε διπλωματικά έγγραφα.

Ακολούθησαν οδομαχίες, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, προσπαθώντας να εξαναγκάσει τους διαδηλωτές να βγουν από το συγκρότημα της πρεσβείας. Λίγο πριν από τις 17.00 (τοπική ώρα) κατάφερε να κλείσει την κεντρική πύλη, ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν εντός του υπήρχαν ακόμη διαδηλωτές. Το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars ωστόσο μετέδωσε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα ότι ομάδα νεαρών κατάφερε να ξανακάνει έφοδο στην πρεσβεία.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, φοιτητές σκαρφάλωσαν στην πύλη της πρεσβείας, κατέβασαν και έκαψαν την βρετανική σημαία και έβαλαν στη θέση της μία ιρανική.

Την ίδια στιγμή, περίπου 100 διαδηλωτές εισέβαλαν και σε άλλο κτήριο της πρεσβείας στα βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας.

Εξοργισμένο για την εισβολή δηλώνει το Λονδίνο και καταγγέλλει παράλληλα βανδαλισμό της βρετανικής περιουσίας. «Είμαστε εξοργισμένοι, η ενέργεια αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε», τονίζεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Βιέννης, η ιρανική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο χρέος να προστατεύει τους διπλωμάτες και τις πρεσβείες στη χώρα της και αναμένουμε από αυτήν να δράσει επειγόντως, ώστε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού μας και της περιουσίας μας», συμπληρώνει το Foreign Office.

Ιρανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι οι ταραχές δεν είναι σχέδιο της κυβέρνησης. Όπως είπε, «δεν ήταν οργανωμένη ενέργεια, δεν είχε σχεδιαστεί».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι αναμένει και από κάποιες άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν και δεσμεύθηκε για «ρωμαλαία» δράση αν η Τεχεράνη υποβαθμίσει τελικά τις διπλωματικές της σχέσεις με τη χώρα του.

Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε πριν λίγες ημέρες νομοσχέδιο που προβλέπει την υποβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με τη Βρετανία, σε αντίποινα των κυρώσεων που επέβαλε στη χώρα το Λονδίνο.