Στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας θα αγκυροβολήσουν την άνοιξη πλοία του ρωσικού Στόλου, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ιsvestia. Αναλυτές εκτιμούν ότι αποστολή τους θα είναι η ασφάλεια των ακτών της Συρίας και η αποτροπή ενδεχόμενης ξένης επέμβασης στη χώρα.
Στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας θα αγκυροβολήσουν την άνοιξη πλοία του ρωσικού Στόλου, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ιsvestia.
Ρώσοι στρατιωτικοί μπορεί να δηλώνουν ότι η κάθοδος των ρωσικών πλοίων στη Μεσόγειο δεν σχετίζεται με τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν στο ίδιο δημοσίευμα ότι βασική αποστολή του ρωσικού στολίσκου θα είναι η ασφάλεια των ακτών της Συρίας και η αποτροπή τυχόν πολεμικής σύγκρουσης με τη συμμετοχή δυτικών κρατών.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην αρχηγός του γενικού Επιτελείου του ρωσικού Στόλου, ναύαρχος Βαλεντίν Σελιβάνοφ, διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσαν τα αραβικά ΜΜΕ ότι τουλάχιστον τρία ρωσικά πλοία βρίσκονται ήδη κοντά στην Ταρσό. Κατά τον κ. Σελιβάνοφ, στη ρωσική πλωτή βάση στη Συρία είχε αγκυροβολήσει για ένα μήνα η κορβέτα Σμετλίβι, που όμως ήδη έχει επιστρέψει στη βάση της στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecherny Murmansk, το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και το αντιτορπιλικό πλοίο «Ναύαρχος Τσαμπανιένκο» ολοκλήρωσαν μόλις προ ημερών την προετοιμασία τους για μακρά αποστολή και τις προβλεπόμενες ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κάθοδός τους στη Μεσόγειο είχε προγραμματιστεί προ ενός έτους και όπως υποστηρίζουν Ρώσοι στρατιωτικοί, δεν σχετίζεται με τα γεγονότα στη Συρία.
Πάντως η ρωσική ναυτική ηγεσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη αποστολή, όπως μαρτυρεί και η συμμετοχή στις ασκήσεις του αρχηγού του ρωσικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου Βλαντίμιρ Βισότσκι.
Τα πλοία του ρωσικού Στόλου θα ξεκινήσουν από τη Βόρειο Θάλασσα τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και θα εισέλθουν στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ. Στην ομάδα των ρωσικών πλοίων θα ενταχθεί και η κορβέτα Λάντνι, που θα μετακινηθεί από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω Βοσπόρου και Δαρδανελίων.
Το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο, «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», θα μεταφέρει οκτώ καταδιωκτικά Σουχόι-33, άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό νέων αεροσκαφών Μιγκ-29Κ και δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΚΑ-27. Στο παρελθόν έχει επισκεφθεί δύο φορές το λιμάνι Ταρτούς, το 1995 και το 2007.
«Η παραμονή οποιασδήποτε στρατιωτικής ισχύος, πέραν της νατοϊκής, είναι πολύ ωφέλιμη για την περιοχή αυτή», εκτίμησε ο πρώην αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού Επιτελείου Βίκτορ Κράφτσενκο, διότι, όπως σημείωσε, «δεν θα επιτρέψει την έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης», αν και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για τυχόν ένοπλη αντιπαράθεση, καθώς «οι δυνάμεις των ρωσικών πλοίων δεν θα μπορούν να συγκριθούν με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στη Μεσόγειο».
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ